Nakon povratka iz Rija i obrane olimpijskog zlata u bacanju diska, razgovarali smo s našom najboljom atletičarkom Sandrom Perković.

Kako ste proveli večer nakon povratka iz Rija, što Vam znači ovo zlato?
Večer nakon povratka provela sam veličanstveno, okružena prijateljima i prekrasnim ljudima koji su me došli pozdraviti i čestitati. Kad staneš na postolje i slušaš svoju himnu, a imaš tako prekrasne ljude koji u mislima taj isti čas stoje na postolju s tobom onda ne možeš ništa drugo nego biti najsretnija osoba na svijetu. Ovo mi zlato znači jako puno jer to je kruna moga truda, rada, odricanja, moje volje i želje da se u sav glas čuje “Hrvatska je na krovu svijeta!”.

Ponosni ste na rezultat Sare Kolak kojoj ste kupili koplje jer nije imala svoje. Kakav je odnos države prema vrhunskom sportu, što je nužno promijeniti da bi talenti imali uvjete raditi i doći do izražaja?

Ponosna i preponosna sam na Saru jer ta djevojka je jedna divna i vrijedna curica koja je svima nama pokazala da nema odustajanja, da je sve u životu moguće ako imaš želju i cilj, ma koliko to izgledalo nedodirljivo i nestvarano. Zbog svih takvih sportaša koji ostavljaju srce i dušu na terenu trebala bih veća potpora svih institucija ove države. Država i institucije moraju osigurati da se talente, vrhunske sporaše prepozna te da im se omoguće uvjeti koji će im olakšati dolazak do cilja, osvajanje medalja i promociju naše zemlje u svijetu.

Među vrhunskim sportašima su rijetki, kakav odnos zagovarate prema rekreativnom sportu?
Svaki sport je dobar sport, bio on profesionalan ili rekreativan jer sport čovjeka obogaćuje pozitivnom energijom, ponosom i unutarnjom snagom duha i tjela. Svakako je nužno uložiti trud u promociju sporta i važnost bavljenja sportom, od vrtića do treće životne dobi.

Jesu li Vam se uvjeti rada i treniranja poboljšali od kad ste počeli osvajati medalje, kako izgleda život vrhunskog sportaša?

Ne mogu reći da su se uvjeti rada i treniranja poboljšali ili promjenili, oni su takvi kako nam mogućnosti dozvoljavljaju. Da ima malo više ne bi bilo loše, a ja još uvijek treniram sa istom voljom i istim žarom kao i prvog dana jer kako ja znam uvijek istaknuti: “S TALENTOM SE RAĐAŠ, A SRCEM POBJEĐUJEŠ”. Zato je život vrhunkog sportaša svakodnevni rad, rad i samo rad.

Kako ocjenjujete odluku šefa Vaše Stranke rada  i solidarnosti Milana Bandića da 10 posto sredstava od kampanje stranka donira osvajačima medalja iz Rija?

Samo ime stranke – Stranka rada i solidarnosti – dovoljno govori o tome kakva je to stranka i koji joj je cilj.To je stranka koja želi da svi građani ove Lijepe naše žive bolje i sretnije, pa tako i sama incijativa gosposina Milana Bandića da se 10 posto sredstava kampanje donira za medalje iz Rija daje veliku obavezu svima nama sportašima da budemo još bolji i da nastavimo ovim istim putem putem rada i solidarnosti jer sport je isto to –  rad i solidarnost .

Ima li odnos politike prema sportu utjecaja što ste se politički aktivirali i zašto ste odabrali suradnju s Milanom Bandićem?

Odabrati takvu stranku s takvim čovjekom na čelu za mene nikada nije bilo upitno jer to je čovjek koji je uvijek bio uz sve nas sportaše, uvijek nam je prvo kao čovjek stisnuo ruku i zaželio sve najbolje, da nam se ostvare sve naše želje i svi naši snovi. Uz takvu potporu ne možeš ništa drugo nego napredovati i pobjeđivati za našu Hrvatsku!