Pred nama su opći lokalni izbori na kojima biramo gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike. Stoga se prisjetimo najvažnijih projekata koji su obilježili prethodno četverogodišnje razdoblje.

Zagreb već drugu godinu za redom ponosno nosi titulu najboljeg europskog adventa, tijekom kojega je u našem gradu zabilježeno 233.024 noćenja uz cjelogodišnjih 4.600 najrazličitijih kulturnih manifestacija. To je zasigurno pomoglo gospodarskom razvoju našega grada koji bilježi udio od 33% ukupnog BDP-a u Republici Hrvatskoj.

Skrb o djeci i mladim obiteljima obilježila je proteklo razdoblje. Samo su u Zagrebu za gotovo 100.000 učenika osigurani besplatni udžbenici, zagrebačke stipendije najizdašnije su u Hrvatskoj, svim zagrebačkim učenicima i studentima sufinanciran je javni prijevoz, a mnogi od njih koriste ga potpuno besplatno. Sufinanciramo i prehranu u školama koja je besplatna za svu djecu iz socijalno ugroženih obitelji. U zagrebačkim dječjim vrtićima imamo 40.384 mjesta, a 58% roditelja participira u ekonomskoj cijeni s 0,00 do 150,00kn. Punom plaćom za roditelja-odgajatelja obuhvaćeno je 3.500 zagrebačkih obitelji s troje i više djece. Na tome ne mislimo stati. Osnivanjem gradskog ureda za demografiju ukazujemo da smo svjesni najvećeg hrvatskog problema, negativnog prirasta stanovništva i iseljavanja mladih, ali i da smo spremni s tim se problemom suočiti i ponuditi rješenja.

Umirovljenici i osobe s invaliditetom važan su dio zagrebačkog društva. Zagrebački umirovljenici s mirovinom manjom od 1.500,00 kuna primaju novčanu pomoć (u iznosima od 200, 300 i 400 kn) i dopunsko zdravstveno osiguranje. Svi umirovljenici s mirovinom od 3.200,00 kn i manje imaju besplatni javni prijevoz. Nakon izgradnje novog umirovljeničkog doma na Laščini, nastavljamo s izgradnjom doma u Markuševcu. Zagreb ponosno nosi titulu najsolidarnijeg i socijalno najpravednijeg grada u Hrvatskoj i šire, a dobitnici smo i europske nagrade za organizaciju tjedna mobilnosti kojeg smo uspješno povezali s našim programima jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Kako bi naš Zagreb i dalje prednjačio po kvaliteti života u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe te se pripremio za 2020. kada će Europskom unijom predsjedati upravo Hrvatska, potrebna nam je gospodarska stabilnost, socijalna odgovornost i kontinuitet u realizaciji programa kako bi se povećao broj zaposlenih i stvarale nove vrijednosti, a naš se grad i dalje razvijao kao istinska europska metropola.

Ostvarimo u narednom mandatu 2017. – 2021. zajedničku viziju Zagreba 21. stoljeća s projektima koji će istinski preobraziti naš grad! Nastavimo zajedno s već započetim projektima:

 1. obnova 5.000 fasada,
 2. stvarna logistička podrška mladoj start-up zajednici te drugim poduzetnicima i obrtnicima uz uvođenje    besplatnog Interneta u cijelom gradu,
 3. izgradnja nove sljemenske žičare,
 4. tračničko povezivanje nove zračne luke dr. Franjo Tuđman sa zagrebačkim Kvatrićem kao prva faza budućeg   metroa,
 5. projektom decentralizacije mjesne samouprave u Gradu Zagrebu osigurano je 750.000.000,00 kn za prioritet građana u zajednicama u kojima žive,
 6. program izgradnje 1.800 stanova na zagrebačkom Podbrežju,
 7. postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, spomenika Domovini i  spomenika svim žrtvama holokausta,
 8. izgradnja remetinečkog rotora, Radničke ceste u punom profilu i nastavak izgradnje novih biciklističkih staza,
 9. nakon što smo sanirali Jakuševec i izgradili pročistač otpadnih voda, ostaje nam u mandatu koji predstoji izgraditi Centar za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom (MBO) i konačno zatvoriti Jakuševec,
 10. spašavanje Imunološkog zavoda, nastavak projekata škologradnje, izgradnje nove zgrade knjižnice na     Paromlinu i Kongresnog centra.

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

 1. svibnja izađite na izbore i podržite stabilnost i kontinuitet rezultata, podržite vašeg gradonačelnika koji živi Zagreb sa svojim sugrađanima 365 dana u godini!