Vučića u Zagrebu neće dočekati ustaše jer ih nema, nego ljudi koji njeguju multikulturalnost i multietničnost – rekao je Milan Bandić, predsjednik Sranke rada i solidarnosti i gradonačelnik Grada Zagreba na presici koju je sazvao povodom posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Donosimo priopćenje za medije:

Posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, izazvao je ovih dana neviđenu galamu i u Hrvatskoj i u Srbiji. U Hrvatskoj se postavlja pitanje kako to da je Predsjednica bez posebnih priprema i dogovora s Vladom RH i premijerom Plenkovićem pozvala u službeni posjet predsjednika Republike Srbije.
Posebno je iznenađenje što je poziv Aleksandru Vučiću uslijedio svega nekoliko dana nakon izložbe što ju je Republika Srbija priredila u zgradi UN-a u New Yorku. Završetkom II. sv. rata velikosrpska propaganda svim je sredstvima, a posebno agitpropovskim metodama i povijesnim lažima, pokušala Hrvatima kao narodu pridijevati krivnju genocidnih razmjera. To je nažalost ponovljeno i njujorškom izložbom, gdje se iznose neviđene laži na račun Hrvatske i blaženoga Alojzija Stepinca.
U tom i takvom političkom ozračju, dok su još otvorene duboke rane Domovinskog rata, uistinu je hrabro pozvati u službeni posjet predsjednika Republike Srbije.
Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, bez obzira na svu moguću političku buku, stajališta je da je dobro početi dijalog, unatoč svim okolnostima i prijeporima. Dijalog je neminovan, jer je Republika Srbija naš susjed, i to će ostati, pa je svako, pa i ovo vrijeme dobro za početak ozbiljnog dijaloga.
Međutim, treba poštivati temeljnu filozofiju dijaloga koja traži međusobno priznanje i uvažavanje identiteta. To je temeljna pretpostavka mogućeg dijaloga.
Dok god glasovi visokopozicioniranih srbijanskih dužnosnika najavljuju da će Aleksandra Vučića u Zagrebu dočekati ustaše, a iz Hrvatske se čuje da s četnicima ne treba razgovarati, ozbiljan dijalog država nije moguć. Potreban je, međutim, dijalog između Srba i Hrvata, a ne ustaša i četnika kao povijesno kompromitirane i osuđene sintagme.
Mišljenja smo u Stranci rada i solidarnosti da će ovaj susret na državničkoj razini otvoriti mnoga pitanja i donijeti nove sadržaje hrvatsko-srpskog dijaloga.
Valja početi!
Prije svega treba napraviti inventuru svih spornih pitanja, potom tražiti suglasje o njihovu razrješenju. Sigurno da se na mnoga otvorena pitanja neće moći brzo i jednostavno odgovoriti, no bit će uspjeh dijaloga i u tome da su neka pitanja otvorena i postoji namjera da se ona riješe, hladne glave, strpljivo i na miran način, sukladno međunarodnim standardima i dobrosusjedskim odnosima.
Hrvatska je kao suverena europska država u svoj Ustav ugradila najviše standarde prava nacionalnih manjina. Svakako očekujemo da će Srbija svojim ustavom osigurati ista prava Hrvatima i drugim narodima koji ima srpska i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Očekujemo da će se Srbija suočiti i priznati agresiju na Republiku Hrvatsku, kako bi se mogle riješiti posljedice tog strašnog rata. Europska komisija zahtijeva da se sva sporna pitanja među državama jugoistoka Europe moraju riješiti prije njihovog ulaska u EU.
Hrvatska kao uljuđena europska zemlja sigurno može puno pomoći Republici Srbiji na njenom europskom putu.
Stranka rada i solidarnosti naglašava da Republika Hrvatska kao pobjednica u domovinskom ratu i članica Europske Unije treba pružiti ruku i izražavati potporu državama i njihovim demokratskim snagama kako bi se osnažili demokratski procesi na prostoru jugoistoka Europe, a državama bio osiguran put napretka i blagostanja.
Tako će početi dugoočekivani interkulturalni dijalog na jugoistoku Europe.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti
Milan Bandić