Dugo ste vodili udruženje zagrebačkih obrtnika, što prepoznajete kao probleme hrvatskog obrtništva?
S obzirom i na dalje aktualnu tešku ekonomsku situaciju te činjenicu da i ono što se fakturira teško naplati jer ne postoje instrumenti osiguranja plaćanja osigurani od strane države moram reći da stanje u obrtništvu općenito nije bajno. Situaciju dodatno otežavaju i neriješeni valjani ugovori o najmu poslovnih prostora u Republici Hrvatskoj te nepostojanje mogućnosti otkupa tih istih poslovnih prostora po dogovorenim kriterijima i mogućnošću prvo otkupa obrtnika koji posluju u tim prostorima duže od 5 godina. U obrtničke probleme ovog trena spadaju i prevelika fiskalna i parafiskalna davanja.

Često se u Zagrebu govori o praznim prostorima po središtu grada koji bi po simboličnim cijenama mogli koristiti obrtnici. Na čemu zapinje ta ideja?
Većina praznih poslovnih prostora u središtu grada je i u nadležnosti RH odnosno ureda za državnu imovinu koji povremeno raspisuje natječaj za iznajmljivanje istih ili se oko tih prostora vode sudski sporovi za povrat koji ponekad traju i više od 10 godina. Kao zamjenik predsjednika povjerenstva za poslovne prostore izjavljujem da grad Zagreb nema praznih poslovnih prostora po središtu no na cijelom zagrebačkom području daleko brže rješava problematiku praznih prostora i to raspisivanjem natječaja u prosjeku bar 1x mjesečno.

Bi li pojednostavljenje zakonske administracije pomoglo obrtnicima u poslovanju, koji su primjeri iz prakse koji bespotrebno obrtnicima kompliciraju život?
Svakako da bi pomoglo jer je zakomplicirano knjigovodstvo danas glavni razlog zbog kojeg je većina obrtnika prinuđena imati i svog knjigovođu te IT stručnjake .

Koliko lokalna uprava može učiniti za obrtnike, a koliko obrtnici ovise o nacionalnim regulativama?
Lokalna uprava može jako puno napraviti za obrtnike. Kao ogledni primjer može poslužiti grad Zagreb koji donosi odluke i rješenja na prijedlog obrtnika i pomaže im zadnjih 15 godina i to tako da stipendira učenike obrtničkih zanimanja, smanjuje najamninu i spomeničku rentu, davanjem
nepovratnih financijskih poticaja za deficitarna i tradicijska zanimanja te subvencionira kamate u visini 2 % na kredite koje je obrtnik podigao u poslovnim bankama za razvitak i poboljšanje poslovanja. Na nacionalnoj razini unazad nekoliko godina počelo se konačno uviđati koliko obrtništvo znači jednoj državi posebno ako se uzme u obzir da je 500.000 osoba ili zaposleno u nekoj vrsti obrta ili obiteljski vezano uz osobu zaposlenu u obrtu što je značajan broj glasača na izborima.

Imaju li tradicijska zanimanja dovoljnu potporu politike i institucija i koliko su ona bitna za zajednicu?
Smatram da je sve što čini povijest i tradiciju nekog naroda izuzetno bitno. Na povijesti gradimo budućnost. U zadnjih petnaest godina posebno grad Zagreb brine za tradicijska zanimanja te je prvi uvidio važnost istih te takva zanimanja potpomaže. Primjer grada Zagreba slijede i druge lokalne zajednice i osobno sam time jako zadovoljan.

Možete li se ukratko predstaviti, zašto ste se priključili Koaliciji za premijera Milana Bandića?
Obrtnik sam sa 47 godina radnog iskustva. Vlasnik sam obiteljskog obrta u kojem je zaposlena moja obitelj. Bavimo se zanimanjem za koje je potrebna konstantna edukacija, prepoznati smo na našem tržištu baš zbog svoje specifičnosti i stručnosti te nagrađeni mnogobrojnim domaćim i stranim priznanjima. U rad obrtničkih društava i udruženja za koje se tada vrlo malo znalo aktivno sam se uključio oko 1990. godine. Kada smo 1.srpnja 1994. ponovo osnovali Hrvatsku obrtničku komoru imali smo veće mogućnosti štititi interese obrtnika i predlagati određene mjere na državnoj i lokalnoj razini. Dolaskom sadašnjeg gradonačelnika na čelnu poziciju grada ta suradnja između obrtnika se još popravila. Za mog mandata kao predsjednika Udruženja obrtnika, potpredsjednika Obrtničke komore Zagreb te potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore Zagreb od 2007.­2015. ta suradnja je usudio bih se reći bila izvrsna. Na taj način je uslijedio i poziv gradonačelnika da se pridružim u gradskoj skupštini i njegovoj stranci tj.sada Koaliciji.