U subotu, 18. ožujka, u prostorijama Stranke rada i solidarnosti u Praškoj 5, u organizaciji GČ Donji Grad Stranke rada i solidarnosti održana je tribina pod nazivom ‘Aktivno i zdravo starenje’.

O ovoj važnoj temi govorila je Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Građani su tako mogli saznati koje oblike pomoći Grad Zagreb nudi kada su u pitanju osobe starije životne dobi, kako i koliko se osiguravaju sredstva za rad gradskih Domova za starije osobe, kolike su cijene u domovima, kako i gdje podnijeti zahtjev za smještaj te koje su to usluge koje pružaju čak i onima koji žive u vlastitom domu.

 

‘Mi u Gradu Zagrebu imamo i 500 korisnika kojima je u osigurana pomoć u kući preko gradskih Domova za starije osobe. Takve osobe posjećuje gerontonjegovateljica, donosi im topli obrok i brine o njima. Također, u gradu Zagrebu otvoreni su i gerontološki centri na pedesetak lokacija u svih 17 gradskih četvrti. Programi i aktivnosti Projekta gerontološki centri Grada Zagreba namijenjeni su prvenstveno starijim sugrađanima koji nisu uključeni u sustav institucijskog zbrinjavanja. Projekt omogućava besplatno korištenje niza socijalnih usluga, što znači veću uključenost i poboljšanje sadržaja života osobama starije životne dobi’ – istaknula je Galić.

Na ovoj tribini građani su mogli saznati i važne informacije o  Zakladi ‘Zajednički put’ koju je osnovao Grad Zagreb, a čiji je cilj sprečavanje zlouporabe korištenja imovine starijih osoba te osiguravanje uslužnih i socijalnih servisa za starije, osiguranje različitih oblika skrbi o starijima te izgradnja objekata za smještaj i stanovanje starijih osoba. Među ciljevima Zaklade je i razvoj resursa lokalne zajednice tako da mobilizira, privlači, skuplja i investira novčana sredstva za korist starijih građana grada Zagreba.