10. ožujka 2022.

Članovi Kluba gradskih zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti održali su danas u središnjici  Stranke konferenciju za medije na kojoj su govorili o situaciji OPG-ovaca u Zagrebu. Povodom toga, ustvrdili su da OPG-ovcima nije nimalo lako, a za to krive gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Medijima se obratio Predsjednik Stranke gospodin Slavko Kojić te izjavio:

“U sadašnjoj situaciji kada imamo prijetnje gdje cijene energenata rastu u nebo, gdje cijene hrane rastu, inflacije koja je na vidiku, još uvijek prisutne pandemije, obnove, neriješena pitanja otpada – mi se bavimo vranama, a možda ćemo se još sutra baviti i ponovnim vraćanjem imena Trga maršala Tita”.

Predsjednik Stranke se osvrnuo i na koaliciju između SDP-a  te je metaforički izjavio kako je SDP ”veliki ceker”  Tomaševićeve platforme Možemo i to onaj podrapani.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke i Predsjednik Kluba zastupnika BM 365 i Nenad Predovan poručio je da su se OPG-ovi i proizvođači hrane u Zagrebu našli u teškoj situaciji. Također se osvrnuo na tematsku sjednicu skupštinskog Odbora za poljoprivredu o problemima koje vrane stvaraju u gradu.

“Vrane stvaraju velike problema za susjedstva u kojima se one pojavljuju, isto kao što divlje svinje rade velike probleme u Podsljemenskoj zoni. Međutim, daleko važnija tema je tema općeg stanja poljoprivrede grada Zagreba”, istaknuo je Predovan.

Naglasio je da su OPG-ovci u Zagrebu bitna tema jer ima više od 6400 OPG-ova i oko 20.000 ljudi koji su uključeni. Upozorio je da na Trgu bana Jelačića više nema izlaganja i prodaje domaćih prehrambenih proizvoda. Predovan je konstatirao kako su se neke od tih manifestacija u Zagrebu održale, “jer ih je stara vlast dogovorila”. Nadalje je izjavio kako je gradonačelnik Tomašević posjetio je jedino ZeGeVege, gdje je više od 80 posto proizvođača bilo iz inozemstva. Kao još jedan od znakova kako se aktualna vlast odnosi prema poljoprivrednicima naveo je činjenicu da je Gradski ured za poljoprivredu, nakon što je 30 godina postojao, prebačen u Gradski ured za gospodarstvo. Istaknuo je i da su poticaji za zagrebačke poljoprivrednike smanjeni za pet puta.

Potpredsjednik Stranke i Gradski zastupnik BM 365 Marijan Tomurad nadovezao se na Predovana te izjavio da je raspisan samo jedan natječaj pa će “i taj sitan novac”, kaže, dobiti oni koji se ne bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Tomurad je rekao da bi Zagreb s ovakvim pristupom gradonačelnika mogao izgubiti prepoznatljivost.

Potpredsjednica Stranke prof.dr.sc. Gordana Rusak poručila je Tomaševiću da se probudi , da je vrijeme aktivizma prošlo. ”Prestanite govoriti da Vam izlagači hrane, štandovi u gradu smetaju jer ruše vizuru grada. Ozbiljan političar zna da je hrana strateški važna. Vrijeme lupanja loncima prošlo – sad je vrijeme da osigurate građanima grada Zagreba što će u tim loncima kuhati”, dodala je Rusak.

Fotografija:
Snježana Mele