U subotu, 5. studenog u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održano je stranačko savjetovanje Stranke rada i solidarnosti na temu „Razvojni potencijali mjesne samouprave u Gradu Zagrebu.“

Ovom savjetovanju, uz predsjednika stranke Milana Bandića, prisustvovali su svi čelnici Stranke rada i solidarnosti, čelnici Gradske organizacije Grada Zagreba, predsjednici mjesnih organizacija u Gradu Zagrebu, predsjednici mjesnih ogranaka u Gradu Zagrebu, članovi Savjeta Stranke rada i solidarnosti ali i uvaženi gosti: Željko Lacković, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti u Hrvatskom saboru, Kažimir Varda, nezavisni zastupnik, zatim članovi Kluba grupe liste birača Milana Bandića te predstavnici zagrebačke gradske uprave.

O jačanju financijskog kapaciteta mjesne samouprave u Gradu Zagrebu, ostvarivanju pune pravne osobnosti mjesnih odbora i gradskih četvrti u Gradu Zagrebu te potencijalima koje mjesna samouprava ima u razvoju Grada Zagreba na stranačkom savjetovanju uvodno su izlagali predsjednik stranke Milan Bandić, potpredsjednice stranke prof.Ana Stavljenić Rukavina i Jelena Pavičić Vukičević, članica statutarne komisije Stranke rada i solidarnosti Andrea Šulentić te potpredsjednik Gradske organizacije Grada Zagreba Slavko Kojić.

Nakon uvodnih izlaganja na okruglom su stolu, pod voditeljskom palicom novinarke Anite Malenice, svoja mišljenja i ideje iznijeli čelnici mjesne samouprave u Gradu Zagrebu Milan Draženović, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava, Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme i Marijan Tomurad, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete uz Mirku Jozić, pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Zorana Nevistića, pročelnika Ureda za mjesnu samoupravu u Gradu Zagrebu i predsjednicu Gradske organizacije Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti Anu Mariu Bujas Čelan.

Istaknuto je kako je Vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti potrebno dati punu pravnu osobnost, veću ovlast u odlučivanju, osigurati im financijska sredstva za takvu ovlast i na taj način stvoriti uvjete za istinsku neposrednu demokraciju i decentralizaciju upravljanja Gradom Zagrebom.

Također, Zagreb je potrebno razvijati kao ‘pametan grad’, grad pune urbane mobilnosti, inovativnih tehnologija, održivog razvoja, čistog okoliša, novih zapošljavanja i grad koji osigurava interese obitelji, nezaposlenih, umirovljenika, osoba s invaliditetom i branitelja.

Predsjednik stranke Stranke rada i solidarnosti u svom je izlaganju također najavio da će na stranačkoj konvenciji koja će se održati krajem godine predložiti da se iz stranke izbaci njegovo ime i prezime te da se stranka zove Strankom rada i solidarnosti.

“Kada smo osnivali stranku u nazivu stranke smo stavili i moje ime radi prepoznavanja stranke na izbornim listama uoči parlamentarnih izbora 2015. godine. Danas više za to nema potrebe jer smo u dva izborna ciklusa potvrdili da smo parlamentarna stranka”, istaknuo je Milan Bandić.

Fotogalerija: