28. veljače 2022.

Govor Slavka Kojića, predsjednika Stranke rada i solidarnosti, prigodom polaganja vijenca i paljenja svijeća na grobu Milana Bandića, na prvu godišnjicu njegova preminuća.

„Danas obilježavamo godišnjicu smrti našeg prijatelja, gradonačelnika i predsjednika stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti. Prije godinu dana bio je topao dan, ako se sjećate, danas je malo prohladno pa se nadam da nam neće to smetati da na svečani način obilježimo ovaj trenutak.

Vidite i sami ovdje koliko  je vijenaca i koji dojam je i nakon godinu dana za njim ostao.

Bandić je iz više različitih razloga od pojedinih grupa koji djeluju u javnom diskursu bio ozloglašavan. Međutim njegovo prisustvo, njegov lik u sjećanju građana je nemjerljiv i takav će ostati i u budućnosti.

Gradonačelnik Bandić bio je osoba izrazito socijalno osjetljiva, bio je humanist, bio je uključiv.

Uz njega i u njegovim programima i aktivnostima bilo je mjesta za svakoga, i s lijeve i s desne, i iz sirote strane i iz bogate strane. Svi su mogli naći svoje mjesto. I u tome je njegova veličina. Ja bih rekao, čak više u toj duhovnoj nego u materijalnoj sferi u kojoj ostavio nesaglediv broj projekata. Ostavio je za sobom uredan grad i ostavio je nebrojene projekte za pamćenje. I kako vrijeme bude prolazilo uvijek će se govoriti i podsjećati Bandić je napravio ovo, Bandić je napravio ono.

U bliskoj budućnosti to se neće ponoviti jer naprosto u povijesti se zna događati da se izrode, nastanu, dogode se ličnosti koje su jednostavno drugačije i veće od ostalih. On je bio jedan od tih i takav će nam ostati u sjećanju.

Mi ćemo nastojati, koliko budemo mogli, kao Stranka prije svega, jer smo se danas ovdje okupili u ime Stranke, slijediti te njegove tekovine. Nadamo se da ćemo u većem dijelu uspjeti, a njemu hvala još jedanput za sve što je napravio za građanke i građane Grada Zagreba u dvadeset godina, jer šest mandata dobiti nije slučajno. Vi možete šest puta pasti ali šest puta se popeti ne možete. Ukupno, na zadnjim se štengama broje rezultati.“

Pitanja novinara

Što je s njegovom grobnicom?

S njegovom grobnicom očito, kako stvari stoje, su neka otvorena pitanja ostala, ali koliko ja sada iz medija iščitavam izgleda da je ta saga privedena kraju i da će se u narednom razdoblju riješiti to pitanje, na zadovoljstvo njegove obitelji ali i građana koji ovdje dolaze odati poštu.

Koliki će biti troškovi i tko će ih pokrivati?

Ne znam te detalje. To su tehnički detalji koji ovise o propisima i mnogim drugim aspektima, tako da Stranka u to nije involvirana i ne može pratiti razvoj tog događaja.

Jeste li bili iznenađeni jer je već od 8 ujutro bilo nekih četrdesetak vijenaca ovdje i kako komentirate poziciju gradske vlasti prema današnjoj obljetnici?

Naravno da nisam bio iznenađen jer ono što sam malo prije bio rekao o značenju pokojnog gradonačelnika Milana Bandića upravo potvrđuje ovo ovdje što vidite iza mene. Dakle, on je ostavio nesagledivo dug trag svojim radom, ostavivši praktički život na asfaltu Grada Zagreba.
Vidjeti ovdje drveni križ i nakon godinu dana, mislim da je to velika sramota za Grad Zagreb i aktualnu vlast. Nije vrijeme da kritiziram ali naprosto sam morao to reći.