Dana 14.06.2018. godine, sva mjesta u Praškoj 5 su bila popunjena. Savjetovalište Stranke rada i solidarnosti – Milan Bandić 365 proslavilo je svoj drugi rođendan.  Ova prigoda je bila osobito značajna za volontere kojima je  gradonačelnik  Grada Zagreba i predsjednik stranke Milan Bandić udijelio zahvalnice kao znak predanoga rada  u Savjetovalištu.

Stranka Milan Bandić 365 je odlučila ponuditi ruku solidarnosti ustrojivši i organiziravši Savjetovalište 30. lipnja 2016. godine. Savjetovalište je osnovano za potrebe građana, besplatno je i čine ga volonteri koji su na usluzi građana 4 dana u tjednu (od ponedjeljka do četvrtka) u vremenu od 16.30 – 19.00 sati, na adresi Praška 5, Zagreb.

Uvodnu riječ je dala potpredsjednica stranke prof.dr.sc. Ana Stavljenić-Rukavina, a  Etna Mustapić, voditeljica Savjetovališta, predstavila je ukratko rad Savjetovališta i prepustila riječ voditeljicama savjetovališnih skupina.

Savjetovalište je podijeljeno u 4 skupine:

  1. Blokirani – skupina za blokirane građane

Volonteri nastoje pomoći blokiranim građanima u „moru“ zakona i propisa, usmjeravaju ih na institucije koji im mogu pomoći, pomažu u pisanju molbi, popunjavanju obrazaca a posebnu pažnju usmjeravaju na mlade koje žele poučiti kako vrijednost čovjeka nije proporcijalna vrijednosti novca s kojima raspolaže.

  1. Branitelji – skupina za branitelje i članove njihove obitelji

Branitelji su važna skupina, često nedovoljno informirana o svojim zakonskim pravima. Volonteri ih na ovaj način nastoje povezati s Ministarstvom hrvatskih branitelja te s Uredom za branitelje Grada Zagreba te im pomoći u okviru zakona o pravima hrvatskih branitelja.

  1. Invalidi – skupina za osobe s invaliditetom i demografske mjere

Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju te njihovi roditelji često se susreću s problemima u društvu i poslovnom svijetu. Problemi koje same osobe s invaliditetom ističu kao njima najteže su stalno prisutan osjećaj nepravde, nejednakosti i uskraćivanja. Upravo ih tog razloga 8 volontera marljivo radi i pomaže im svaku srijedu.

  1. Umirovljenici – skupina za prava osoba treće životne dobi

Pomoć osobama treće životne dobi u ostvarivanju njihovih prava. Povezivanje i umrežavanja s institucijama koje se bave pravima osoba treće životne dobi. Praćenje propisa i utvrđivanje nedostataka kako bi se inicirala promjena propisa.

Važno je napomenuti da su volonteri do 30.05.2018 godine savjetovali 1783 sugrađana i u to uložili 4087 radnih sati. Ovime su pokazali da se neumorno vode geslom predsjednika stranke Milana Bandića „ Idemo delati“.

Završnu riječ je dao gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik stranke Milan Bandić, kojeg su svi nazočni nagradili gromoglasnim pljeskom. Milan Bandić je predao zahvalnice svim volonterima koji su sudjelovali u radu Savjetovališta. Predaja zahvalnica i cvijeća je bio osobito dirljiv i veseo trenutak nakon kojeg je uslijedilo druženje.

Savjetovalište je otvoreno za sve građane kojima je potrebna besplatna pravna pomoć na lokaciji Praška 5. Više informacija o radu i događajima Savjetovališta možete pratiti i na dolje navedenim linkovima za stranice Savjetovališta Stranke rada i solidarnosti: 

https://www.facebook.com/Savjetovali%C5%A1te-BM-365-Stranka-rada-i-solidarnosti-1725023981139643/

https://www.365ris.hr/savjetovaliste-stranke-rada-i-solidarnosti/

Tekst i fotografije: Maja Sertić