‘S Augustom Šenoom na lokalne izbore’!

U četvrtak, 20. travnja, u knjižari u Teslinoj 16, u susret nadolazećoj manifestaciji ‘Noć knjige’ održana je konferencija za medije na kojoj su Jelena Pavičić Vukičević, Milana Vuković Runjić, Vesna Leiner i Biserka Rajković Salata govorile o velikom hrvatskom piscu i utemeljitelju moderne hrvatske književnosti Augustu Šenoi te donaciji lektirnih naslova školi u bolnici koja se nalazi u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Milana Vuković Runjić, potpredsjednica GO Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti istaknula je:

‘Da je August Šenoa živ sigurno bi bio sretan i ponosan što može darivati knjigu jednoj ovakvoj akciji, jer Šenoa osim što nas je zadužio za desetke tisuće stihova i mlijune riječi koje je napisao u svojim knjigama, bio je i silno aktivan čovjek u Gradu Zagrebu. Naime bio je gradski sudac, zapisničar i senator. Prije 155 godina prvi je pokrenuo pitanje Više škole za žene. Šenoine suvremenice su bile dosta nepismene, tako da mu dugujemo čak i to da se zainteresirao za obrazovanje našeg nježnijeg spola i da se zahvaljujući njegovoj inicijativi ta Viša ženska škola i otvorila upravo u Gradu Zagrebu. Također, aktivno je sudjelovao i u otvaranju prvog hrvatskog sveučilišta! Stoga sam sigurna da bi Šenoa i danas na lokalnim izborima sigurno imao za ponuditi svoj program i sigurno je da bi jako dobro na njima prošao. Kada sve skupa zbrojimo, mislim da Šenoa je doista jedna osoba u čiju čast možemo početi obilježavati nadolazeću Noć knjige, u čiju čast ćemo s veseljem podijeliti ove knjige onima kojima su doista potrebne. Smisao Noći knjige nije samo da pričamo o književnosti nego da knjige dođu do onih koji ih trebaju. Također, pozivamo i sve one koji imaju višak knjiga da daruju onima koji ih nemaju i budimo svjesni toga koliko su knjige doista jedna okosnica naše kulture i baštine.’

Biserka Rajković Salata, urednica časopisa Moj Zagreb naglasila je kako je zadovoljna što jedan ovakav časopis postoji u Gradu Zagrebu te se složila kako je iznimno bitno ljude upoznati sa Šenoinom poviješću.

‘Naš časopis prati Šenou i njegov muzej i mislim da će ova cijela godina biti obilježena Šenoom i posvećena Šeoni jer on to zaista zaslužuje.’ – istaknula je.

Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica GO Grada Zagreba naglasila je kako Stranka rada i solidarnosti nije dvojila niti sekunde kome donirati prikupljene knjige.

‘Kada smo razmišljali o tome kako obilježeti Noć knjige sjetili smo se da je najprikladnije da prikupimo knjige i da ih darujemo upravo dječjoj bolnici u Klaićevoj. Za sada su prikljupljeni samo lektirni naslovi, ali u budućnosti želimo da to ne budu samo lektire već da to budu i knjige koje djeca u određenoj životnoj dobi jako vole čitati. August Šenoa jedan je od tih lektirnih naslova. Osoba koja je zadužila hrvatsku kulturu, ali isto tako i Grad Zagreb, zagrebačku i hrvatsku politiku. Danas smo odlukom Vlade svi skupa raspušteni, županijske skupštine, gradska vijeća, općinska vijeća, polako se počinjemo pripremati za lokalne izbore i ovo je trenutak za prisjetiti se nekih hrvatskih velikana i toga kako su doista marljivo i strpljivo radili za Zagreb, hrvatsku politiku i hrvatskog čovjeka u neka bivša vremena. Možda nas to ponuka da se i mi malo drugačije ponašamo u ovim suvremenim vremenima!’ – naglasila je Pavičić Vukičević te se zahvalila izdavačkoj kući Alpha na donaciji knjiga za školu u Klaićevoj bolnici.

‘Sigurna sam da će se odazvati i druge izdavačke kuće kako bi knjige došle do onih kojima je to najpotrebnije. S druge strane, kako bismo potaknuli čitanje, upravo je zato u proračunu Grada Zagreba od 2017. godine osigurano 2 milijuna kuna koliko je dovoljno da svako zagrebačko dijete ima besplatno članstvo u knjižnicama Grada Zagreba. Nadamo se da će to potaknuti čitanje i ljubav djeteta prema knjizi, jer tako odgajamo buduće, ne samo čitatelje, već i spisatelje.’ – dodala je Pavičić Vukičević.

Milka Valpotić, voditeljica projekta humanizacije bolničkog liječenja djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb istaknula je kako je sretna zbog ove akcije koja će itekako razveseliti brojnu djecu, ali i njihove roditelje.

‘Ovaj bibliovlakić služit će tome da roditelji i djeca mogu izabrati knjigu u svakom trenutku. Volonteri na odjelu prolaze tim vlakićem i djeca izabiru knjigu koje žele čitati. Naš ravnatelj također ima također izuzetna osjećaj za humanizaciju bolničkog liječenja djece i na sve moguće načine nastojimo olakšati taj boravak djece u bolnici. Zato smo jako sretni zbog današnje akcije i ovih dama koje svojim djelovanjem ostavljaju trag u povijesti Grada Zagreba.’ – istaknula je Valpotić.

Ljerkicu Vinković, učiteljicu u OŠ Izidor Krnjšnjavi koja vodi program kulture na bolničkom odjelu onkologije također veseli ova donacija.

‘Zahvaljujem Vam od srca u ime OŠ Izidora Kršnjavog i u ime naše djece. Mi radimo od 2004.godine u Klinici za dječje bolesti Zagreb, a unazad dvije godine smo i u Klinici za tumore. Nastojali smo se odmah uključiti u humanizaciju bolničkog liječenja i akciju za osmijeh djeteta u bolnici. Organizirali smo preko 1000 programa za djecu u okviru programa kulture i stalno osluškujemo dječje želje. Djeca jako vole knjigu pa tako surađujemo s knjižnicama u Gradu Zagrebu. Djeca vole i susrete s dječjim piscima pa im tako i tu želju ispunjavamo. Sretni smo što imamo knjižnice na naše dvije lokacije, i što ih opremamo te što ćemo uskoro eto imati sve lektirne naslove, ali i ostale knjige koje djecu zanimaju. Hvala Vam još jednom!’

Konferenciji za medije nazočile su i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld i glumica Marija Sekelz koje su podržale ovu donaciju knjiga te smatraju kako je ona izvrstan uvod u ‘Noć knjige’.