25. studenoga 2021.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, – 25. studenoga

Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, svjedoci smo brutalnog napada na žene i majke koje su korisnice mjere roditelj odgojitelj.

Naime, čitajući podlogu za javnu raspravu- mjera roditelj odgojitelj izrađenu od strane skupštinskih zastupnica Ive Ivšić, Daniele Širinić, Marije Brajdić Vuković kojom se željela opravdati namjera ukidanja stečenih prava roditelja odgojitelja, ali čitajući istu samo smo se uvjerili u pozitivne učinke same mjere te kao Stranka rada i solidarnosti moramo ukazati na sljedeće:

Mjera roditelj odgojitelj donesena je 2016. godine u svrhu povećanja nataliteta, ali i u vidu brige i solidarnosti za obitelj te je kao takva ostvarila svoj učinak, što su autorice podloge uostalom  i nesvjesno navele.

U razdoblju od 2016.-2020. broj trećerođenog i svakog sljedećeg djeteta porastao za 30%, unatoč epidemiji COVID-19 i elementarnoj nepogodi koja je u ožujku zadesila Grad Zagreb.

Nadalje, u podlozi se također navodi da je najveći udio korisnika mjere koji su prekinuli radni odnos zbog korištenja mjere roditelj odgojitelj bilo zaposleno u gospodarskim granama sa vrlo niskim i ispodprosječnim mjesečnim prihodima, što posljedično dovodi do mirovina nedostatnih za dostojan život čovjeka.

Stoga, nameće se zaključak da se pozivajući  na europsku literaturu i istraživanja zanemaruju socijalne i ekonomske prilike u Gradu Zagrebu, odnosno Republici Hrvatskoj.

Navodeći isključenost žena s tržišta rada zbog korištenja mjere, kao ključan razlog ukidanja mjere, odnosno njenog štetnog učinka te se žene, korisnice mjera, proglašava nesposobnima da same izaberu na koji način će ostvariti ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života.

Žene su ne tako davno izborile svoja prava, a ovakvim omalovažavanjem majki korisnica mjere od strane onih koji se diče svojim feminističkim vrijednostima, iste se ponovno vraća u ona bolje zaboravljena vremena.

Navodimo kako je obitelj, primarna odgojna sredina, najvažnija za osiguravanje pravilnoga razvoja djeteta te boravak u obitelji ima mnogobrojne pozitivne učinke u djetetovom životu, a naročito uzimajući u obzir postojanje zakonske obveze da sva djeca godinu dana prije polaska u školu moraju pohađati program predškole koji se odvija u dječjim vrtićima ili osnovnim školama u godini prije polaska djeteta u školu.

Zaključno, gradska vlast umjesto ukidanja mjera donesenih u svrhu podizanja kvalitete obiteljskog života i poticanja pronatalitetne politike, trebala bi dati svoj doprinos postojećoj demografskoj politici i njome utvrđenim ciljevima te omogućiti rad na pola radnog vremena roditeljima s više djece, osigurati veću dostupnost vrtića, odnosno povećati kapacitete istih,  unaprijediti u korist roditelja korisnika Odluku o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a sve kako bi RODITELJI mogli iskoristiti svoje pravo IZBORA i osigurati najbolje za svoju OBITELJ!