• Formiranje garancijskog fonda od 1 milijarde Eura na temelju prihoda od korištenja državne imovine s namjenom podrške svim gospodarskim investicijama ODMAH!
  • Podizanje izvozne i tehnološke sposobnosti hrvatskog gospodarstva te razvoj industrija visokih i inovativnih tehnologija uz poticanje malog i srednjeg poduzetništva ODMAH!
  • Reforma javne uprave, decentralizacija, debirokratizacija i podizanje efikasnosti na svim razinama ODMAH!
  • Pojednostavnjenje poreznog sustava i uklanjanje nepotrebnih parafiskaliteta ODMAH!

 

Hrvatska je danas potrošačka zemlja s galopirajućom stopom nezaposlenosti. Industrija se ubrzano uništava, a efekti loše ekonomske politike još će godinama opterećivati naciju. Vrijednost društvenog proizvoda nije dosegla prijeratnu razinu; ukupan nacionalni unutarnji i vanjski dug je ogroman, s visokim vanjskim zaduženjem koje i dalje neprekidno raste. Iskoristit ćemo EU okvir i usmjeriti napore u izgradnju strateških industrija. Bez ikakvog odlaganja usredotočit ćemo se na pokretanje proizvodnje u strateškim djelatnostima i reindustrijalizaciju Hrvatske s fokusom na revitalizaciju onih industrija s kojima možemo biti konkurentni na europskom i globalnom. Država mora stvoriti i poticati regulatorni okvir za takve industrije.

Sve to zahtijeva debirokratizaciju državnoga aparata jer Hrvatska treba efikasnu, nikako preveliku upravu. Reforma javne uprave je ključni zadatak od najvećeg prioriteta. Država i lokalna samouprava moraju biti efikasan servis građanima i poduzetnicima, a ne obratno. Potrebno je redefinirati ulogu javnog sektora i povećati njegovu učinkovitost. Sve usluge i procedure moraju se provoditi  kompetentno i brzo, bez administrativnog usporavanja i zapreka koje usporavaju procese dobivanja rješenja, dozvola i drugih potrebnih dokumenata. Potrebno je široko koristiti informacijske tehnologije i internetske okvire kako bismo poboljšali efikasnost (estonski primjer optimalan je uzor takvoj politici). Državu ćemo decentralizirati u svakom pogledu, ali na principu regija, a ne na temelju postojećeg uređenja s postojećim brojem županija. Program smanjivanja troškova državne administracije na svim razinama donijet ćemo odmah na početku mandata. Inzistirat ćemo da država svoje obveze u poslovnim aktivnostima izvršava u predviđenim rokovima bez dodatnog generiranja nelikvidnosti. Trebaju nam promjene i trebaju nam odmah, a državu mogu voditi samo kompetentni i stručni ljudi, s gorljivom i neumornom predanošću u ostvarivanju nacionalnih strateških ciljeva. Upravljanje resursima u maloj zemlji nužno zahtijeva nerasipanje snaga i potencijala, smanjivanje sistemskih redundancija i fokusiranje na najbolje sposobnosti. Efikasnost i konkurentnost gospodarstva imaju smisla samo ako je porezna i monetarna politika u interesu stvaranja vrijednosti i zaštite nacionalnih interesa. Zato Hrvatsku trebamo definirati kao zemlju stvaranja znanja, razumnih poreza i velike stope zapošljivosti. Privatno vlasništvo nikako ne podrazumijeva pravo na devastaciju poslovnog subjekta i nacionalnog bogatstva. Cilj poštene politike rada i solidarnosti je radikalno povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj. Zato ćemo uvijek i konstantno poticati simultana ulaganja u znanost, visoke tehnologije i industriju, a ne u trgovačke centre. Samo tako možemo stvoriti nova radnih mjesta i smanjiti nezaposlenost. Država će poticati napore poduzetnika i gospodarstvenika bez „ubijanja“ birokracijom te fiskalnim i parafiskalnim nametima, ali poticat ćemo ih ciljano, u svrhu stvaranja održivog gospodarstva i povećanja stope zaposlenosti. U fokusu državnih poticaja koji bi se vraćali kroz porezna davanja bit će istraživanje i razvoj te modernizacija u industrijama, kao i kontinuirano poticanje greenfield i brownfield investicija. Uvest ćemo i inovaciju za daljnji rast i razvoj: formirat ćemo garancijski fond na podlozi prihoda iz dijela državne imovine –  bez njezine prodaje. Takve racionalne i ciljane mjere fiskalne politike potaknut će novo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, a politike inozemnih ulaganja temeljit će se, između ostaloga, uvijek na povećanju broja zaposlenih.

 

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_text_titles title_type=”h3″ title_type1=”special” css_animation=”right-to-left” title=”Izborni program” subtitle=”Koalicija za premijera – Program jednakih mogućnosti”][vc_empty_space][vc_column_text]

Preuzimanje (PDF, 3.83MB)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]