Razgovarali smo s gospodinom Zvonkom Kunićem, predsjednikom Županijske organizacije Stranke rada i solidarnosti Zagrebačke županije i zamjenikom predsjednika županijske Skupštine Zagrebačke županije. Pročitajte koje je novine unijela Stranka rada i solidarnosti u Zagrečku županiju.

 

Prije svega želimo vam čestiti na mjestu potpredsjednika Skupštine u Zagrebačkoj županiji. Koliko je članova Stranke rada i solidarnosti u županijskoj Skupštini i njezinim tijelima?

Općepoznati su rezultati izbora u svibnju prošle godine kada smo ostvarili dobar rezultat i izborili osam vijećničkih mjesta u Skupštini Zagrebačke županije. Vijećnici su raspoređeni u radna tijela, odnosno odbore Skupštine. Treba istaknuti da naša stranka u Skupštini dijeli drugo mjesto po broju vijećnika. Nismo imali dodatnih prelazaka i kombinacija te imamo izvorni Klub vijećnika u Skupštini u čijem su sastavu samo članovi Stranke rada i solidarnosti. Oni su aktivni na sjednicama i imaju dobre ideje, pitanja i prijedloge.

Koje je novine za županiju donijela Stranka rada i solidarnosti? Tu mislimo prije svega na amandmane koji su prihvaćeni i postali sastavni dio županijskog proračuna.

Kao u raspravama na sjednici Skupštine i sada ponavljam da je Stranka rada i solidarnosti amandmanima u županijskom proračunu, koji je inače korektan i ostvariv, unijela dušu. Naime, kroz amandmane smo predložili da se u županijski financijski plan uvrsti i program sufinanciranja školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola. U Zagrebačkoj županiji ima bogatijih sredina, ali ima i općina koje ne mogu financirati nabavu školskih udžbenika. Mislim da je plemenito i ljudski da smo za takve sredine , po prvi put u povijesti, osigurali sufinanciranje školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Inače smatramo, da na taj način premošćujemo vrijeme dok Vlada RH i njezino Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne shvati da bi to oni trebali riješiti.
Drugim amandmanom su osigurana sredstva za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Radi se o iznosu od 2,7 mil. kuna što bi značilo tisuću kuna za svako novorođeno dijete na području Zagrebačke županije.

Amandmanom je osigurano 12 milijuna kuna. Hoće li taj iznos pokriti kompletan trošak?

Dvanaest milijuna kuna sigurno neće biti dovoljno za sve udžbenike, radne bilježnice, mape, atlase… Običnom matematikom se da izračunati da je to 500-600 kuna po učeniku. Skoro svi gradovi Zagrebačke županije, ali i neke općine u svojim su proračunima osigurali sredstva za tu namjenu. Jedan dio tog novca će moći preusmjeriti na nove projekte, no dio će zadržati za prvotnu namjenu. I tako će u suradnji općina, gradova i Županije program biti ostvaren. Lijepa je to prigoda da Župan, provođenjem ovog projekta, bude upamćen kao „Junak našeg doba“!

Najveća županijska organizacija Stranke rada i solidarnosti je upravo u Zagrebačkoj županiji. Stranka je „stara“ nešto manje od tri godine – kako je stranka rasla u Zagrebačkoj županiji i kakvi su bili rezultati na zadnjim lokalnim izborima?

Naša stranka je mlada, a mi smo u tih nešto više od dvije godine, intenzivno osnivali naše organizacije u gradovima i općinama. Rezultat se dobro mogao iščitati na lokalnim izborima u svibnju prošle godine, kad smo na svim mjestima gdje smo imali liste – prošli. Sad smo nezaobilazan faktor u kreiranju i donošenju odluka u predstavničkim tijelima u gradovima i općinama, ali i na županijskoj razini. Mnogi nam laskaju da smo pravo osvježenje za politički život na području Zagrebačke županije. Osvojili smo 34 vijećnička mjesta u gradovima i općinama, osam mandata u Županijskoj skupštini i ponosni smo na te rezultate. U tom ćemo pravcu i nastaviti. U svim gradovima i najvećim općinama imamo svoje organizacije čime je obuhvaćeno oko 85% stanovništva tako da smo Županiju kvalitetno premrežili našim organizacijama. U nekoliko narednih mjeseci osnovat ćemo stranačke organizacije u preostalim općinama Zagrebačke županije.