Kultura u Hrvatskoj i kulturna politika Koalicije za premijera bile su teme konferencije za novinare održane u četvrtak u sjedištu Stranke rada i solidarnosti, a govorile su potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i prva kandidatkinja na listi Koalicije u I. Izbornoj jedinici Jelena Pavičić Vukičević te peta na istoj listi i kandidatkinja Koalicije za ministricu kulture Milana Vuković Runjić.

„Kultura za sve“, geslo je pod kojim smo se okupili svi ovdje. Mnogim ljudima pitanje kulture zapravo izgleda vrlo daleko i ne posve nerazumljivo. No, morate znati da nema gospodarskog napretka bez jačanja kulture, bez čitanja, bez poznavanja vlastite povijesti. Upravo kroz kulturu Hrvatska može postati prepoznatljiva u svijetu. Stoga, budući ministar kulture mora povećati proračunski iznos za kulturu na barem 1 posto, umjesto dosadašnjih 0,47 posto. Jedna od glavnih odrednica programa za kulturu Koalicije za premijera je očuvanje kulturne baštine, a pritom bih posebno istaknula potrebu očuvanja i sređivanja hrvatske filmske baštine iz ranijih razdoblja, iz 60.- tih godina jer se trenutno ne zna što je s tim filmovima. Zamišljam Ministarstvo kulture kao stožernu instituciju koja niti jednu kulturnu temu neće prepustiti slučaju te će se brinuti i za naoko najmanju stvar iz toga resora. Treba napokon prestati biti jedna dosadna birokratska i klijentelistička institucija. Ali za to je potrebno osigurati više proračunskog novaca.“- rekla je Milana Vuković Runjić.

DSC07137 (Medium)

Prva na listi koalicije za premijera u I. Izbornoj jedinici Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je iznimno važno bolje urediti financiranje kulture i kulturnih projekata.

„Programi iz kulture se uglavnom financiraju iz lokalnih, državnih budžeta, turističke zajednice, fondova EU. Bilo bi važno da se u financiranje i brigu o hrvatskoj kulturi uključe i trgovačka društva i korporacije koje bi također trebale imati sluha za kulturu jer se upravo u kulturi stvaraju nove vrijednosti. S drugačijom legislativom i novim poreznim rasterećenjima omogućilo bi se da i poduzetnici budu zainteresirani za kulturu i ulaganje u nju. Trenutno na hrvatskoj kulturnoj sceni traje polemika između države i Grada Rijeke, pa bih ovdje posebno naglasila kako se i kultura treba decentralizirati. Posebnu pažnju trebamo posvetiti djeci. Ministarstvo obrazovanja i sporta treba usko surađivati po tom pitanju s Ministarstvom kulture. Obitelj, država i čitavo društvo moraju zajedno raditi u razvijanju kulturne svijesti svakog hrvatskog građanina. Jednako tako, bez hrvatskog književnog kanona ne možemo imati nacionalni identitet pa se o toj temi također moramo brinuti. Narod koji ne poznaje svoju prošlost ne može se očekivati da će imati bolju budućnost.“- rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Na kraju je Milana Vuković Runjić najavila skorašnje održavanje kulturnog piknika na koji su pozvani svi, a na kojem bi se uz kavu i u ležernoj atmosferi raspravljalo o svim važnim temama iz područja kulture.