1. RAZVOJ STARTUP SCENE GRADA ZAGREBA

Vodimo računa o tri ključne stvari: PROSTOR, MENTORIRANJE I FINANCIRANJE

PROSTOR:

Pored postojećeg Tehnološkog parka na Drvinju (1100 M2) i Akceleratora na Žitnjaku (900m2) radimo na velikom projketu uređenja 1. kata paviljona 12 na Zagrebačkom Velesajmu (7300 m2) kojeg ćemo staviti u funkciju Tehnološkog parka Zagreb – radovi u tijeku, plan završetka preuređenja je travanj 2017

Opis:

 • 7 313 m² prostora- opremit će se 118 ureda za startup-ove u koje će se moći smjestiti 360 mladih inovativnih ljudi da rade i razvijaju svoje poduzetničke ideje i projekte.
 • Vrijednost investicije je 15 mil kuna, a u prvoj godini dana smještaj za mlade startupove bit će besplatan.
 • Opremanje laboratorija najsuvremenijom opremom – projekt je prijavljen na natječaj MINGPO – vrijednost 16 mil. kuna
 • U sklopu tog prostora biti će: Dvorane za edukaciju, coworking prostor, Centar za računalnu forenziku, Centar za razvoj sučelja, Centar za elektrotehniku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, IoT (Internet of Things) centar, igraonica za djecu…

Detaljnije pojašnjenje prostora: Prostor je namijenjen i koncipiran kako bi zadovoljio potrebe inovativnih i proizvodno orijentiranih tvrtki koje se nalaze u ranoj fazi poslovanja, a razvijaju visoko tehnološke proizvode. On uključuje modularne i fleksibilne urede kako bi se korisnici što lakše mogli širiti i prilagođavati ih svojim realnim potrebama. Takav model omogućava jednostavno zapošljavanje novih djelatnika. Na raspolaganju su im sobe za sastanke, predavaonice gdje će se održavati edukacije i radionice po njihovim potrebama, zajednički kreativni prostori za umrežavanje i razmjenu ideja, serverske sobe za smještaj složene računalne opreme nužne za razvoj suvremenih IT rješenja. Osim nužne infrastrukture prostor se planira opremiti dodatnim sadržajima koji omogućuju razvoj novih tehnoloških rješenja baziranih na IoT (Internet of things–  „povezivanje stvari putem interneta“) senzorici, u suradnji sa Tehničkim veleučilištem Zagreb planirano je opremanje najsloženije i suvremenije računalne opreme na kojoj bi se vršio praktični dio edukacije za računalnu forenziku, koja će rezultirati nastajanjem novih startupova koja će razvijati rješenja za bazirana na računalnoj sigurnosti. Planirano je i opremanje sa suvremenim 3D printerima, CNC uređajima kako bi se razvijali prototipovi novih proizvoda. Sve to je prijavljeno na natječaj MINPO-a kao projekt opremanja infrastrukture u cilju stvaranja suvremenog okruženja za razvoj novih tvrtki u okviru Tehnološkog parka na Velesajmu.

 • Otvoren za sve, suradnja s gospodarstvenicima i sveučilištem
 • prepoznali smo potencijal, o tome svjedoče i tvrtke koje sada rade i razvijaju svoje inovacije u postojećem Tehnološkom parku, a nose respektabilne nagrade osvojene daleko izvan naših granica. Interes je velik, a kapaciteti su u ovome trenutku ograničeni
 • bilježimo konstantan rast tvrtki i njihovog broja u Tehnološkom parku gdje je u ovome trenutku inkubirano 25 tvrtki, a zapošljavaju više od 100 visokoobrazovanih mladih ljudi

FINANCIRANJE: VC FOND

 • Inicijativa GZ za osnivanje Fonda poduzetničkog kapitala odnosno VC fonda (5 mil kuna)
 • svjesni smo i važnosti financiranja i (ne)dostupnosti financijskih sredstava našim poduzetnicima-početnicima, zato intenzivno radimo na stvaranju i pronalasku partnera za VC fond kroz koji će biti pojednostavljeno financiranje startup projekata. Nadamo se privući što više partnera u ovom projektu. Očekujemo institucionalnu podršku sa nacionalne razine kao i EU sredstva za provedbu ove inovativne ideje

PROMIDŽBA I MENTORIRANJE:

ZAGREB CONNECT  – startup konferencija u organizaciji Grada

Valjda smo jedini Grad u Europi koji organizira startup konferencije, ali Zagreb to nije imao – nije se desilo ponudom i potražnjom, zato smo intervenirali kao gradska uprava i pokrenuli tu konferenciju

 • U 2016 godini na Zagrebconnectu bilo je 1200 posjetitelja, preko 300 investitora
 • Startupovi su veliki potencijal za razvoj gospodarstva i taj razvoj postavljamo dugoročno s ciljem samoodrživosti u budućem razdoblju

PLAVI URED – Vodnikova 12

 • Sve na jednom mjestu za poduzetnike i buduće poduzetnike – svakodnevne besplatne edukacije i savjetovanja
 • U U Plavom uredu je bilo preko 2600 polaznika, održano je preko 1100 savjetovanja, 170 edukativnih seminara, 21 Start-up akademija te je proveden proces dodjela čak 121 Potpora za samozapošljavanje i 26 Potpora inovatorima Grada Zagreba.

 

2. NATJEČAJI ZA PODUZETNIKE U 2017.

 • Osigurano skoro 40 mil. kuna za bespovratne potpore poduzetnicima kroz:
 1. Potpore obrtnicima
 2. Potpore za samozapošljavanje – projekt po kojem nezaposlene osobe svoje zapošljavanje rješavaju kroz radni odnos u vlastitoj tvrtci koju osnivaju i pokreću uz financijsku i savjetodavnu pomoć Grada Zagreba
 3. Potpore za inovatore – za prezentaciju i izložbe inovacija
 4. Potpore za internacionalizaciju poslovanja – sufinanciranje projekata za izlazak poduzetnika Zagreba na strana tržišta
 5. Potpore za društveno (socijalno) poduzetništvo – razvoj društvenog poduzetništva i financiranje poduzetničkih projekata u tom smislu. Društveni poduzetnici imaju za cilj poduzetničke aktivnosti kroz koje se vrši pozitivan utjecaj na društvo u smislu: zaštite okoliša, zapošljavanja teže zapošljivih osoba, inkluzije određenih društvenih slojeva i sl.
 6. Potpore za promociju poduzetništva – dodjela financijskih sredstava za projekte različite vrste kojima se promiče poduzetništvo općenito
 7. Subvencije kamata na kredite poduzetnicima, zajedno s Ministarstvom gospodarstva (subvencija na kamate za kredite od 2% za uslužne djelatnosti, 4% za proizvodne djelatnosti)

 

3. OBRTNIŠTVO – OČUVANJE I RAZVOJ

U cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

Kroz ovu mjeru Grad je obrtnicima do sada dodijelio više od 5.000 potpora u iznosu od oko 70 milijuna kuna čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje.

Od 2000. do kraja 2016. grad je temeljem Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva utrošio oko 400 milijuna kuna, a značajan dio tih sredstava bio je namijenjen razvoju obrtništva.

Za nabavu modernije opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju obrtnici mogu dobiti od 10 do 30 tisuća kuna. Osim financijskih potpora, Grad je pokrenuo i niz drugih aktivnosti i projekata usmjerenih na obrtništvo, odnosno jačanje konkurentnosti obrtnika.

Obrtnički centar – gradit će se u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika Grada Zagreba na Kajzerici za što je u tijeku izrada feasibility studije. Do sada se smatralo da će Obrtnički centar biti samo u svrhu razvoja obrtništva Grada Zagreba, međutim, s obzirom na planirano, to će biti centar izvrsnosti obrtničkih djelatnosti za Hrvatsku i šire u kojem će se koristiti najmodernija oprema te će edukacija u njemu pomoći povećanju konkurentnosti naših obrtnika i kvaliteti njihovih proizvoda i usluga.

Zagrebački obrtnički sajam – s obzirom na iznimne rezultate koje je Obrtnički sajam polučio prošle godine, Grad i Komora će zajedno krajem travnja ove godine  na Velesajmu organizirati drugi po redu Obrtnički sajam. Cilj ovog sajma je promocija obrtničkih zanimanja među mladima, odnosno učenicima osnovnih škola kako bi se lakše odlučili za obrtnička zanimanja putem neposrednog kontakta sa obrtnicima i upoznavanja njihovog načina rada. Oni učenici koji se odluče za deficitarna obrtnička zanimanja imaju i mogućnost dobiti stipendiju od Grada Zagreba.

Obrtnički portal – Zagreb Crafts – Grad i Komora su prošle godine zajedno pokrenuli projekt Zagreb Crafts kako bi obrtnici na moderan i lako dostupan način prezentirali svoje proizvode i usluge te tako u većoj mjeri participirali i u turističkoj ponudi. Putem digitalne platforme obrtnici koji obavljaju tradicijske, umjetničke i deficitarne obrtničke djelatnosti moći će komercijalizirati svoje proizvode na domaćim i stranim tržištima. Plan je da do kraja travnja taj portal bude u potpunosti u funkciji.

Obrtnici kao i svi drugi poduzetnici mogu besplatno koristiti usluge našeg Poduzetničkog centra – Plavog ureda gdje im se na jednom mjestu omogućuje edukacija te dobivanje svih potrebnih savjeta i informacija vezanih uz poslovanje.

Gradska uprava Grada Zagreba uvijek će biti na raspolaganju našim obrtnicima u rješavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću u poslovanju.

Grad će i dalje u partnerstvu sa svim obrtničkim institucijama i asocijacijama nastaviti podupirati obrtnike u njihovim nastojanjima da očuvaju svoje radionice i postanu još konkurentniji.