O temi koju su izabrali sami stanovnici Kozari boka “Zagreb siguran grad” govorila je prof.dr.sc. Irena Cajner Mraović u ponedjeljak navečer na javnoj tribini u organizaciji Gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak Stranke rada i solidarnosti.

Da je zaista riječ o iznimno bitnoj temi za taj kvart posvjedočio je roditelj Marinko Rajić koji je u školi ‘Dr. Vinka Žganca’ pokrenuo inicijativu izdavanja priručnika ‘Knjiga za roditelje’. Prof.dr.sc. Irena Cajner Mraović objasnila je da trebamo nastojati razumjeti osobe koje rade kriminalna djela, kako smo kao društvo doprinijeli tome te što možemo učiniti da poboljšamo našu zajednicu.

‘Ne želim opravdavati kriminalna djela, no malim postupkom, npr. prijavom policiji krađe mobitela, možemo pokrenuti stvari. Ne učinimo li to, kakvu poruku šaljemo mladima i kako će se oni izgraditi. Nažalost, odbijamo djecu od sebe jer mi kao odrasli nismo dovoljno angažirani osigurati im sigurnu okolinu u kojoj će se moći samoaktualizirati’, istaknula je prof. Irena Cajner Mraović.

Na tribini je bilo govora i o tome kako nepravde u društvu te drugi problemi koji se skupljaju kroz godine i dovode do osjećaja isključenosti, u nekom trenutku prerastu u odluku da mlada osoba počini kazneno djelo.

Prof. Cajner Mraović, kojoj su građani iznijeli mnoge konkretne probleme, naglasila je da kao društvo moramo raditi na većoj integraciji te, primjerice, obratiti veću pozornost na susjede.

Na tribini je brojne okupljene građane pozdravila i potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica Gradske organizacije Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.