Prof.dr.sc. Gordana Rusak dana 09.04.2018. gostovala je u emisiji ”S gornjeg grada” na Mreži TV te dala sjajan pregled aktualnosti u Gradu Zagrebu kao i pristup zastupnika s liste Stranke rada i solidarnosti na aktualnu problematiku.

 

Što kažete na kritike da je ovo malo nekvalitetniji saziv Gradske skupštine, da su rasprave u Gradskoj skupštini preduge i da se bave nebitnim stvarima?

Složit ću se s Vama i reći da su rasprave preduge, upravo je to ono što sam i do sada  govorila, a o kvaliteti saziva teško mi je govoriti. Mogu jedino govoriti o Klubu zastupnika Milana Bandića koji je na svojoj listi okupio kvalificirane i stručne ljude što se može i provjeriti.

Ne mogu biti zadovoljna načinom rasprave jer npr. ako krenemo raspravljati o jednoj temi koja je recimo ekološke prirode, a završimo na povijesti geografiji ili atomskoj fizici to zasigurno nije način na koji bi trebali voditi rasprave.

Jednom ste nam govorili o Vašoj inicijativi o obogaćivanju školskog programa na razini grada, o čemu se tu radi i kakav je to prijedlog?

Taj prijedlog je zaživio još prije par mjeseci i mogu s ponosom reći da ću već sutra zajedno sa suradnicima imati prvi draft tog prijedloga. Cilj nam je iznaći sredstva iz EU kako bismo financirali neke od aktivnosti u školi nakon nastave. Djeca u školi do 12,13 obrađuju teme koje su vezane za nacionalni kurikulum, a nakon tog vremena mogli bismo uvesti različite vidove slobodnih aktivnosti, pomoć u učenju itd. Dakle, jedne kvalitativno napredne sadržaje koje bi omogućile roditeljima da ne moraju djecu svakodnevno voditi na izvanškolske aktivnosti, plaćati instrukcije i da konačno na djelu pokažemo na koje načine se može učiti i kako se uči s razumijevanjem

 Ima li potrebe za poskupljenjem parkinga u Gradu Zagrebu?

Nedavno sam pročitala podatak da čak ¾ građana smatra da se barem jednom tjednom susretnu s nekom lažnom i neprovjerenom vijesti, pa eto u skladu s tim ne komentiram niti ovu.

Moj osobni stav o poskupljenju parkinga je da svaki udarac po džepu građana boli, te ja kao i svaki drugi građanin ne bih  htjela da se to dogodi.

Mogu spomenuti udruge koje danas jako puno govore o otpadu i kako bismo s otpadom trebali postupati u cilju očuvanja zdravlja i moram istaknuti da se slažem s pažnjom koju tome posvećuju jer sam biolog. Nadam da će te iste udruge jednoga dana stati i u obranu poskupljenja parkinga u centru Grada Zagreba. Nije svejedno odnosno rekla bi da je jednako tako štetno udisati ispušne plinove iz automobila koji pridonose nastanku kiselih kiša. Te kisele kiše dolaze u tlo i tu se krug zatvara. To je ono isto protiv čega se borimo pri odvajanju otpada da nam štetne tvari ne završe u tlu i vodi. Dakle, to ide ruku pod ruku pa ona rješenja koja nude i koja danas primjenjuju neki veliki gradovi morat ćemo i mi početi primjenjivati ako želimo čišći i zdraviji zrak u Gradu Zagrebu.

Kako komentirate sve češće prosvjede građana u Podsusedu, Gajnicama, Ivanjoj Reci?

Reći ću da to nije rezultat načina vođenja grada nego toga da smo se mi upravo sada dotakli onog ”vrućeg krumpira”, a to je ekologija, smeće. Ovdje, a tako je i u svijetu, nalazimo najveće prosvjede i otpore i to s pravom jer se radi o vrlo važnim pitanjima. Ali osvrnimo se na Podsused kad smo ga već spomenuli. Dakle, u Podsusedu postoji klizište Kostanjek koje je jedno od najvećih klizišta u Europi. S obzirom da je ispod rudnik i da se zbog rudarenja koje se tu provodilo u prošlosti to klizište pomiče stručnjaci kažu da se može sanirati  na način da se te rupe popune građevinskim materijalom. Građani su u Podsusedu to doživjeli kao da se taj materijal želi skladištiti kod njih, no zapravo se želi pomoći da njihove kuće ne otklize i to rješenje podupiru stručnjaci, a ne ja niti gradonačelnik.

Mnogo problema se javlja kao rezultat nedovoljno dobre komunikacije s građanima i tu će trebati poraditi. Ako građani trebaju dobiti informacije iz prve ruke od stručnjaka bit će potrebno organizirati tribine gdje će oni moći dobiti informacije o tome što se želi napraviti, a ne da imaju dojam da netko želi skladištiti građevinski materijal pored njihovih kuća . Želimo zaštititi njihove kuće, a ne ih uništiti, želimo najbolje moguće rješenje za problem koji postoji.