O problemima hrvatskih branitelja te aktualnim odnsima Hrvatske i Srbije vezano za srbijanski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji ili tzv. mini Haagu # premijer Milan Bandić zajedno s Miodragom Demom, prvim kandidatom Koalicije za Premijera u VI. Izbornoj jedinici te Marijanom Tomuradom, kandidatom koalicije u II. izbornoj jedinici danas je razgovarao s Đurom Dečakom, predsjednikom Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata ‘Dr.Franjo Tuđman’.

„Javna je stvar da je Zagreb već 2000. godine osnovao Odjel za hrvatske branitelje i svih 16 i pol godina dokazano skrbimo o njima. Početak i kraj svega mora biti pijetet prema braniteljima u Domovinskom ratu. Što se tiče odnosa Srbije i Hrvatske po pitanju Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, smatram da ako jurisdikcija Srbije zadire u hrvatski pravni sustav na način da naše branitelje mogu loviti lasom i privesti pravdi kako oni to tumače, onda isto treba učiniti i Hrvatska. Mi nismo vesla sisali, nismo nikoga napadali i na tom tragu treba biti odlučan. Zakoni postoje da služe ljudima, da vrijede za sve jednako, ali i da se mijenjaju. Do svega toga naravno nije trebalo doći, no ako to žele onda će to imati“, poručio je Milan Bandić.

Đuro Dečak, predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata ‘Dr.Franjo Tuđman’ naglasio je kako je iznimno zadovoljan odgovorima koje Koalicija za Premijera predvođena Milanom Bandićem daje na sva pitanja o braniteljima i njihovim problemima.
„Gospodin Bandić živi braniteljski život i zna sve o problemima branitelja. To dokazuje već punih 16 godina u Zagrebu. Drago nam je da je stao na našu stranu što se tiče stava o ovoj nesretnoj jurisdikciji i vjerujem da će Bandić nakon izbora biti važan čimbenik u hrvatskoj politici“, rekao je Đuro Dečak.

Brigadir Miodrag Demo pozvao je sve branitelje na zajedništvo te im poručio da ne dozvole da ih politika dijeli.
„Oko 50 000 branitelja je umrlo nakon rata, a u ovoj godini njih oko 1000. O tome trebamo brinuti, o zdravlju branitelja, socijalnim pitanjima, njihovoj djeci. Moramo ih zaštititi od bilo kakvog progona. Zato kažem, nema Srbiji u Europsku uniju dok ne povuče taj Zakon. Naravno, uvijek je otvorena mogućnost diplomatskog rješenja, odnosno zajedno sjesti za stol i pokušati riješiti sve probleme”, dodao je Miodrag Demo.