27.4.2022.

Svakim danom sve je teže pripremiti se za tiskovnu konferenciju vezano uz način vođenja Grada. Svaki dan javljaju se novi problemi, jedan veći od drugoga, niču poput gljiva poslije kiše. Neki su posljedica nečinjenja, neki posljedica loših odluka, a svi zajedno vode u katastrofu.

Provođenje jedne takve štetne i nepromišljene odluke vezane uz roditelje odgojitelje upravo je zaustavio Visoki upravni sud i spasio i roditelje i Grad od mogućih teških financijskih posljedica bude li ta odluka, u što vjerujemo, i u konačnici proglašena nezakonitom.

U sjeni brojnih problema u Gradu ostalo je rješenje Službe za inspekcijske poslove MUP-a od 01.veljače 2022. godine koje nalaže tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. Podružnica ČISTOĆA da u roku od 60 dana uskladišti glomazni otpad na području Deponija Jakuševec na način koji propisuje europska smjernica za skladištenje otpada. Zbog velike količine nepropisno deponiranog otpada utvrđena je mogućnost nastanka procesa samorazgradnje koji za posljedicu imaju oslobađanje topline i povećanja temperatura do točke samozapaljenja i isto tako dolazi do mogućnosti stvaranja zapaljivih plinova i mogućnosti eksplozije.

Taj su problem trebale riješiti drobilice koje su pompozno najavljivane i prema tim najavama trebale bi biti u punoj funkciji. No, ona koja je iznajmljena prestala je s radom jer je odradila sate za koje je unajmljena, a ona koja je kupljena stavljena je prekasno u pogon.

S obzirom na količine otpada koje su se u međuvremenu tamo nagomilale, čini se nemogućim da se situacija i na području Deponija i na području SOC-a dovedu u stanje koje je propisano rješenjem Službe za inspekcijske poslove MUP-a.

Nepostupanjem prema istom rješenju tvrtki ZAGREBAČKI HOLDING d.d. prijeti velika novčana kazna te privremeno zatvaranje Deponija. Nedjelovanjem dovelo se Zagreb u situaciju u kojoj na Deponiju Jakuševec prijeti požar i eksplozija, a prislinim zatvaranjem Deponija i opasnost da se Zagreb pretvori u Napulj. Ovo je još jedan primjer nesnalaženja u vođenju Grada i to baš u području zelenih politika za koje su se sadašnji nositelji vlasti u predizbornoj kampanji prikazivali ekspertima.

Nije eksplozija na Jakuševcu jedina koja nam prijeti. Prijeti i ekspolzija nezadovoljstva roditelja čija bi djeca trebala pohađati vrtiće u prenamjenjenim objektima MO kao i ekspolzija nezadovoljstva korisnika tih prostora, mahom umirovljenika i udruga kojima su to prostori u kojima oni ostvaruju svoje potrebe za druženjima i društvenim aktivnostima. Dječji vrtić tik uz željezničku prugu novi je standard ove vlasti! Obećali su izgradnju 4 vrtića u ovoj godini, a niti jedna lopata nije zapiknuta na izgradnji i jednog od njih, a bližimo se polovici godine. Štoviše, poništili su javnu nabavu za izvođače radova i za neke od vrtića čiju izgradnju je pokrenula bivša vlast kao što je to slučaj s dječjim vrtićem Žitnjak. Novoj vlasti nije bilo dovoljno gotovo 11 mjeseci da ugovore radove za taj vrtić. Od bivše vlasti naslijedili su gotovu dokumentaciju za izgradnju 12 vrtića i opet ništa. Što bi tek bilo da moraju sami iz početka kad nisu u stanju nastaviti već započete projekte izgradnje vrtića?

Prijeti i eksplozija nezadovoljstva proizvođača i prodavača hrane s područja Zagreba. Nakon što je zabranjena prodaja domaćim poljoprivrednicima vlastitih proizvodu na Trgu bana Jelačića, nakon što se sa zelene tržnice protjeruju OPG-ovci na neke totalno neadekvatne lokacije, sad se vrijeme rada hladnjače koja je radila 24 sata dnevno svodi na neko skraćeno radno vrijeme što će uzrokovati kvarenje hrane i sigurno njenu još višu cijenu.

U jednoj rečenici sadašnja vlast ukida, koči, oduzima, poskupljuje, ne reagira, ne djeluje. Udaraju na jednu po jednu skupinu građana držeći se parole zavadi pa vladaj. Uskoro više neće biti niti jedne skupine građana koja nije pogođena nedjelovanjem i pogrešnim odlukama ove vlasti. Na krilima pobune su došli na vlast i na krilima pobune će odlepršati.

Gordana Rusak, predsjednica Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti