Poštovane pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine, poštovane građanke i građani RH moralna mi je obaveza  očitovati  se i protestirati protiv objave g. Veljka Kajtazija ( koju vidite na slici) na njegovom facebook profilu od petka 02.09.2016., na kojem objavljuje da su osigurani besplatni udžbenici za sve romske učenike, a u potpisu „Veljko Kajtazi pravi čovjek za nas“.

Iz te slike  može se zaključiti da je g. Veljko Kajtazi pripisao zasluge sebi i da je on osobno zaslužan za osiguravanje besplatnih udžbenika za sve romske učenike, što je očito i bila njegova namjera.

Prava je istina da je na prijedlog Gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića Gradska Skupština  31.08.2016. izglasala Odluku da Grad Zagreb osigura besplatne udžbenike za sve učenike pripadnike romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj  koji pohađaju osnovnu i srednju školu.

Grad Zagreb već godinama kvalitetno skrbi o pripadnicima romske nacionalne manjine od osiguravanja stambenog pitanja, stipendiranja učenika i studenata do poticanja zapošljavanja. No ključni preduvjet za veću zapošljivost je upravo školovanje, odnosno povećanje broja učenika koji upisuju i završavaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

To bi trebalo voditi uspješnijem sudjelovanju svakog pojedinca u društvenom, javnom i gospodarskom životu.

Kao Romkinja koja je prošla put od školske do sveučilišne diplome poznajem sve prepreke u društvu na tom putu i želim da se svoj djeci pa i romskoj omogući jednakopravni ulaz u obrazovanje.

Jedino obrazovani Romi mogu biti i jednakopravni članovi društva koje gradimo ne samo u ovom Gradu nego i svim dijelovima Hrvatske.

Gospodin Veljko Kajtazi kao saborski zastupnik  imao je priliku i zadaću da to  ostvari u prijašnjim mandatima.  Zašto to nije učinio?  Imao je podršku vladajuće strukture ( HNS) i dovoljna financijskih sredstava koje je dobivao iz Državnog proračuna i uz sve to bio Zamjenik predsjednice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma. Toliko o njegovoj vjerodostojnosti i obećanjima.

Nekorektno je i neetički sada pripisivati sebi zaslugu za nešto što je pokrenuo gospodin Milan Bandić,  a cijela je javnost imala priliku vidjeti tko je bio protiv te inicijative i napustio sjednicu Skupštine kako bi se spriječilo donošenje te Odluke. To su bili partneri gospodina Veljka Kajtazija što jasno sugerira da je i on protiv obrazovanja vlastitog naroda. Dokaz tome je činjenica da on  nije u tom trenutku reagirao protestom, već se danas kiti tuđim perjem i objavljuje neistinite poruke. Žalim zbog toga i vjerujem da će pripadnici mog naroda na pravi način ocijeniti rad gospodina Kajtazija i da će prepoznati tko radi u njihovu korist i korist njihove djece.

Nura Ismailovski, mag pharm.