“Stari mudraci davno su rekli :”Dajte mi znanje, dat ću vam imanje”. Hrvatska u Europskoj uniji može konkurirati samo s obrazovanim ljudima i zato moramo uložiti u te ljude. U Zagrebu to radimo devet godina i time smo postigli dva efekta – ulaganje u obrazovanje i pozitivan prirodni prirast u Zagrebu. Sramota je da niti jedna Vlada to dosad nije napravila u Hrvatskoj. Zato javno pozivam građane da sačuvaju račune za kupovinu udžbenika, a buduća Vlada, u kojoj će Koalicija rada i solidarnosti, imati imati glavni ton, na prvoj će sjednici donijeti odluku o povratu tog novca, poručio je #Premijer Milan Bandić u utorak na konferenciji za novinare.

Prva na listi Koalicije za premijera u I. Izbornoj jedinici Jelena Pavičić Vukičević kazala je kako su besplatni udžbenici iznimno važna tema u Hrvatskoj jer se kroz ulaganje u obrazovanje mladih ulaže u opstanak cijele zemlje.

„To nas je motiviralo da još intenzivnije pristupimo temi  besplatnih udžbenika jer upravo školovanje ljudima daje kruh u ruke. Naš Ustav propisao je da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno, pa smo stoga dužni osigurati da ono zaista i bude besplatno. Ako roditelji moraju izdvajati tolika sredstva za udžbenike, onda ono nije besplatno. Poslati dijete u školu bez udžbenika je kao da pekaru kažete da ispeče kruh, a nema osnovnog sredstva za rad, brašna. Ukoliko svako dijete nema svoj udžbenik, to znači da sva djeca nemaju iste uvjete da steknu svoj kruh. Stoga je danas udžbenik je osnovno sredstvo za rad“, rekla je Jelena Pavičić Vukićević.

IMG_3856 copy

#Premijer Milan Bandić kazao je kako je neki dan sa svojim suradnicima po deveti puta za redom u školi u Zagrebu podijelio besplatne udžbenike, a besplatni će biti na području cijelog Zagreba.

„Jedna majka iz Poreča već mi je poslala račun za pet udžbenika. To jasno govori koliko je građanima važno da se netko brine o njima i njihovoj djeci “, rekao je Bandić.

Dodao je kako nije istina kada kritičari ove mjere kažu da nema novaca  za besplatne udžbenike.

” Oni govore da nema novaca. A ja vam kažem da od 100 kuna državnog proračuna, figurativno govorim, 6 pripada Zagrebu. Novca ima, ali ga treba drugačije i pravednije preraspodjeliti, prema prioritetima. Kako je moguće da se u Zagrebu za kulturu izdvaja 6, 5 posto proračunskog novca, a istovremeno na razini cijele Hrvatske  samo 1, 4 posto. To možemo promijeniti samo zajedno. Pitajte, molim vas, stranke, a posebno najveće, koje su opustošile Hrvatsku,  da se izjasne o mom prijedlogu o smanjenju sredstava za političke stranke jer od tog novca imamo dovoljno za udžbenike”, rekao je Milan Bandić.

Video s konferencije za novinare pogledajte OVDJE.