Project Description

Najveća sportska arena u Hrvatskoj, Arena Zagreb, sagrađena je 2008. godine za potrebe održavanja 21. Svjetskog rukometnog prvenstva. Zbog svoje ljepote, funkcionalnosti i važnosti, ova grandiozna građevina postala je novi arhitektonski simbol grada Zagreb.

Projekt je nastao u suradnji Republike Hrvatske, Grada Zagreba i građevinske tvrtke Ingra. Realiziran je prema koncepciji javno-privatnog partnerstva – modela koji je u svijetu jedan od glavnih pokretača razvoja gradova i provedbe kapitalnih projekata, međutim novog principa izgradnje u Hrvatskoj. Koncepcija se pokazala kao vrlo uspješan model financiranja ključnih urbanih investicija. Važnost ovakve građevine za Zagreb, regiju, ali i za cijelu Hrvatsku je iznimna, s obzirom na njen kapacitet, multifunkcionalnost i tehničku opremljenost.

Koncerti vrhunskih svjetskih glazbenika i velike sportske manifestacije koje je prije bilo gotovo nemoguće organizirati u Hrvatskoj, izgradnjom Arene Zagreb napokon su dobile i više nego prikladan prostor.

Prvi događaj organiziran u Areni bila je prijateljska utakmica rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije, 27. prosinca 2008. godine, u kojoj je reprezentacija Hrvatske pobijedila. Hrvatske reprezentativce u Areni je tada bodrilo čak 15.200 navijača.

Arena Zagreb službeno je otvorena 17. siječnja 2009. godine spektakularnim koncertom poznate hrvatske rock grupe Prljavo kazalište, na kojem se okupilo 22.500 posjetitelja, a do sada je ugostila mnogobrojne svjetske i domaće glazbene izvođače.