Odluka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora objavljena je u subotu u Narodnim novinama.
Od ponoći počinju teći izborni rokovi. Već od nedjelje, 31. srpnja stranke, nezavisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu podnositi kandidacijske liste za izbore koji će se održati u nedjelju 11. rujna.

Rok za prijavu je dva tjedna, odnosno do ponoći 13. kolovoza. Nakon toga DIP ima 48 sati za provjeru i objavu pravovaljanih lista. Kad liste budu objavljene, počinje službena izborna kampanja koja završava u subotu 10. rujna, kada nastupa predizborna šutnja. Deveti saziv Sabora u Hrvatskoj birat će se u nedjelju 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu i nedjeju 10. i 11. rujna.

Bira se 151 zastupnik, od toga 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.