Danas su Slavko Kojić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti i Nenad Predovan, predsjednik Glavnog odbora Stranke i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba u Spomen-parku Brezovica kod Siska položili cvijeće povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na dan kada je prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Velika svjetska tragedija iz prve polovice 20. Stoljeća, koja je i na našim prostorima ostavila teške posljedice i izazvala velike patnje, opomena je svim generacijama da se demokratsko društvo u kojem se čovjek, bez obzira na naciju, vjeru i boju kože, osjeća kao istinsko ljudsko biće, može graditi samo na vrijednostima kao što su sloboda, mir, ravnopravnost, pluralizam i tolerancija.

Zato je antifašizam, kao dio svjetskog i europskog povijesnog naslijeđa, ugrađen u temelje modernih demokratskih društava te je svoje mjesto našao i u našem ustavu.

Onima koji su u mračnoj epizodi svjetske povijesti stali u obranu slobode i demokratskih načela dugujemo zahvalnost i sjećanje na njihovu veliku žrtvu.

Dužni smo također, zbog nas samih ali i naraštaja koji dolaze, biti predani zagovornici univerzalnih ljudskih vrijednosti, a budućnost moramo graditi na načelima solidarnosti, pravednosti, tolerancije i poštivanju ljudskih prava, te inzistirati na dostojanstvu svakog čovjeka.