Kandidat za ministra gospodarstva Koalicije za Premijera i prvi na listi u VII. Izbornoj jedinici Ljubo Jurčić u subotu je komentirao rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto u drugom tromjesečju s kojim se sada svi hvale da su upravo oni zaslužni za to.

„To lijepo zvuči ali nije istina. Stopa rasta hrvatskog gospodarstva dolazi iz povećane potražnje za svjetski izvozom. Na svjetskom tržištu se traže robe koje se mogu proizvesti u Hrvatskoj. To je rezultiralo povećanjem proizvodnje i povećanjem izvoza, a samim time i rasta gospodarstva. Drugi faktor rasta je turistička potrošnja. Broj turista u Europi godišnje se povećava četiri – pet posto od čega se dio prelijeva u Hrvatsku. Vlada radila-ne radila, turisti dolaze. Znači, ni jedan ni drugi razlog nisu rezultat rada ove ili bivše Vlade“, kazao je na konferenciji za novinare Ljubo Jurčić

Rast od dva posto nazvao je „prirodnim rastom“ te istaknuo kako to nije ni približno dovoljno Hrvatskoj da ostvari svoje ekonomske i socijalne ciljeve.

„Ozbiljna Hrvatska Vlada mora napraviti analizu i strategiju iz koje će se iskristalizirati što svjetsko tržište traži, a zatim stvoriti uvjete da se iskoriste svi domaći resursi kako bi Hrvatskoj pripalo barem 0,1 posto ukupnog svjetskog izvoza koji iznosi 20.000 milijardi dolara. Jednako tako, treba napraviti strategiju da od 500 milijuna europskih turista, u Hrvatsku dođe barem milijun ili dva milijuna više turista. Tako to rade sve pametne zemlje, a naše sve Vlade rade stihijski“, upozorio je Jurčić

Istaknuo je kako gospodarske politike Koalicije za Premijera imaju tri cilja – stvoriti isplativost proizvodnje , osigurati pristup narudžbama  i osigurati naplatu plaćanja.

„Naše aktivne politike, prema našim procjenama, osiguravaju stopu rasta od četiri posto u dvije godine, a do kraja četvrte godine rast će biti sedam posto. Uz tu stopu rasta od sedam posto u roku od deset godina udvostručit će se domaća proizvodnja. I to je ostvarivo, a jedina prepreka za to je nesposobna Vlada. Zato uz sve europske fondove i investicije, jedini pravi kapital koji može „dignuti“ Hrvatsku je sposobna Vlada. Najveći kapital koji može imati jedna država je sposobna Vlada“, poručio je Jurčić.

IMG_6673 copy

 

 

Financijski direktor kampanje i kandidat na listi Koalicije za Premijera u VII. Izbornoj jedinici Slavko Kojić istaknuo je kako u  sustavu javnih financija, što se tiče zakona, vlada nered pa čak ima i smiješnih situacija u kojima se ni stručnjaci ne mogu snaći.

„Moje višegodišnje iskustvo rada u državnoj i lokalnoj upravi govori da su stvari  jednostavne – sredstva se prikupljaju od građana i tu nema alternative. Poanta je priče kako ta sredstva rasporediti na opću i zajedničku potrošnju. E to ne zna svatko rješavati, a mi znamo  Birači u VII. Izbornoj jedinici imaju mogućnost osigurati gospodinu Jurčiću i meni, kao dokazanim stručnjacima, da pomognemo koliko znamo i možemo. A možemo puno jer smo to dokazali u rješavanju aktualnih problema, kazao je Kojić i dodao kako će se posebno zalagati za red u javnim financijama koje dotiču decentralizirane funkcije.

Video cijele konferencije za novinare pogledajte OVDJE.