U subotu, 24. ožujka 2018. godine, Forum mladih gradske organizacije Grada Zagreba sudjelovao je u humanitarnoj akciji povodom međunarodnog Dana narcisa koju je organizirala udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K – life).

Humanitarna akcija organizirana je sa svrhom prikupljanja donacija za kupnju aparata za limfnu drenažu potrebnog za liječenje limfedema kod osoba oboljelih od raka dojke.

Djelovanje Udruge P.I.N.K – life usmjereno je na pružanje potpore oboljelima od malignih bolesti, smanjenje smrtnosti i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

Već 22 godine u Zagrebu se obilježava međunarodni Dan narcisa koji je posvećen izražavanju podrške svim osobama oboljelim od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća, a svojim buđenjem i cvjetanjem simboliziraju nadu u ozdravljenje i budućnost bez raka.

Članovi Foruma mladih uključili su se u ovu humanitarnu akciju na tri lokacije u gradu Zagrebu – trgu bana Jelačića, Kvaternikovom trgu te na Savici.
U hladno i sunčano subotnje jutro mladi su unijeli toplinu svojim osmjesima, a žutim narcisima građanima su uljepšali dan. Odaziv građana i njihov interes za ovu akciju bio je zaista velik pa su se svežnjevi narcisa vrlo brzo podijelili uz simboličnu donaciju.

Bilo je lijepo vidjeti kako građani zadovoljno šeću sa svojim narcisima u rukama znajući da su učinili dobro djelo i pomogli nekome da ozdravi. No, osim donacija, građani su se željeli više informirati o Danu narcisa te su s mladima na štandovima razgovarali o značenju narcisa i borbi protiv malignih bolesti, a neki od njih su se s nostalgijom prisjetili svojih bližnjih koji se nisu uspjeli izboriti za život.

Članovi Foruma mladih nastojali su kroz razgovor i informiranje građana, uz prigodne brošure, potaknuti sve ljude na veću brigu o zdravlju i istaknuti važnost solidarnosti i pružanja podrške prema oboljelima od malignih bolesti.

 

Autor teksta: Martina Mokus