U ponedjeljak u 11:00 sati, na Zagrebačkom Velesajmu, u nedavno otvorenom prostoru Tehnološkog parka gdje će uskoro početi raditi 360 mladih poduzetnika, zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić najavio je svoju kandidaturu za Gradonačelnika Grada Zagreba na predstojećim lokalnim izborima pod sloganom ‘Živim Zagreb’.

U svom govoru između ostalog je istaknuo:

‘Zagreb je danas multikulturalan i multietičan grad. Zagreb je otvoren, slobodan i siguran grad. U Zagrebu ima mjesta za svakog čovjeka, za starog i mladog, muškarca i ženu, za svaku nacionalnu manjinu, osobu s invaliditetom, čovjeka u potrebi. Zato je Zagreb danas solidaran i socijalno osjetljiv grad, u njemu ima mjesta za obrtnika i poduzetnika, za svakog onog koji inovira i zapošljava. Zagreb otvara priliku svima! Zajedno sa svojim suradnicima imao sam 2000. godine viziju Zagreba kakav je danas, istinske europske metropole. Temeljne točke PROGRAMA / VIZIJA ZAGREBA su:

 1. Briga za demografsku obnovu
 2. Znanje i obrazovanje
 3. Zapošljavanje
 4. Solidarnost
 5. Zajedništvo
 6. Otvoren i siguran grad

Projekti koje ću danas predstaviti nisu predizborni štos i predizborno obećanje. To ostavljam kandidatima za gradonačelnika – da predlažu i obećavaju. Projekti koje danas predstavljam već su započeti i Zagrepčani se u to svakodnevno mogu uvjeriti. Svi su ti projekti na tragu konstantnog podizanja kvalitete javne usluge i kvalitete življenja svakog našeg sugrađanina. Među projektima za sljedeći mandat danas posebno želim istaknuti:

 1. obnovu 5.000 FASADA,
 2. podršku mladoj START-UP zajednici, PODUZETNICIMA I OBRTNICIMA uz uvođenje BESPLATNOG INTERNETA u cijelom gradu,
 3. izgradnju nove sljemenske ŽIČARE,
 4. tračničko povezivanje nove zračne luke dr. Franjo Tuđman sa zagrebačkim Kvatrićem kao prva faza BUDUĆEG METROA,
 5. DECENTRALIZACIJU mjesne samouprave u Gradu Zagrebu,
 6. izgradnju 1.800 STANOVA na zagrebačkom Podbrežju,
 7. postavljanje SPOMENIKA Franji Tuđmanu, spomenika Domovini i spomenika svim žrtvama holokausta,
 8. izgradnju REMETINEČKOG ROTORA, RADNIČKE CESTE i novih BICIKLISTIČKIH STAZA,
 9. izgradnju CENTRA ZA GOSPODARENJE OTPADOM i ZATVARANJE JAKUŠEVCA,
 10. spašavanje IMUNOLOŠKOG ZAVODA i izgradnju HOSPICIJA,
 11. nastavak projekata ŠKOLOGRADNJE, izgradnje nove zgrade KNJIŽNICE i KONGRESNOG CENTRA. ‘

Milan Bandić u svom je obraćanju javnosti također poručio:

‘Gradonačelnik nije i ne treba biti sveprisutan, a još manje Batman, ali treba živjeti s građanima u punom smislu te riječi. Treba živjeti Zagreb!’

Predstavljene su i kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica GO Grada Zagreba, koja je trenutno i predavačica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  i dr.sc. Olivera Jurković Majić, profesorica Visoke škole u trajnom zvanju i prodekanica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta u Zagrebu te autorica mnogih znanstvenih i stručnih radova na svom području djelovanja.