2. kolovoz Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj dan je prihvaćen od strane Vijeća Europe na inicijativu romskih organizacija te se obilježava diljem Europe kao spomen na stradanja Roma tijekom Drugog svjetskog rata.

Tim povodom predsjednik 365 Stranke rada i solidarnosti, gospodin Slavko Kojić položio je cvijeće i zapalio svijeće svim žrtvama genocida.

Pod ustaškim režimom u logoru III-C, nazvan “ciganskim logorom”, vlakom su dovezeni Romi koji nisu razlikovani po imenu i prezimenu nego isključivo po broju vagona u kojem su stigli. Oni koji su bili sposobni odvedeni su na rad, a žene, djeca i stariji su ubijani i bacani u masovne grobnice. Prema popisu ubijeno je ukupno 16.714 Roma od toga 5.608 djece, 5.688 muškaraca i 4.877 žena. Danas, nakon 77 godina i dalje se osjeća velika bol i tuga na masovnom groblju u Uštici.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida organizirao je Savez Roma u Republici Hrvatskoj ,,KALI SARA”, u suradnji sa saborskim zastupnikom i predsjednikom Organizacijskog odbora Svjetskog dana Roma Veljkom Kajtazijem te Vijećima romske nacionalne manjine.