• Najpovoljniji krediti s minimalnim kamatama za poljoprivredu ODMAH!
  • Promjena porezne politike i sustava poljoprivrednih potpora ODMAH!
  • Neiskorištena obradiva zemljišta usmjeriti malim poljoprivrednicima ODMAH!
  • Povezivanje zelene i plave Hrvatske ODMAH!
  • Uključivanje lokalne i regionalne uprave u razvoj ruralnog turizma ODMAH!

 

Temeljne premise za ostvarenje povećanja zaposlenosti i kvalitete života na selu su:

  1. proizvodnja hrane i
  2. očuvanje života u ruralnom prostoru.

Naši prioriteti su proizvodnja organske hrane na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, donošenje normativnog okvira koji će osigurati prednost organski proizvedene hrane nad uvoznom hranom u trgovačkim lancima te adekvatnu kontrolu kvalitete uvezenih namirnica i roka njihove uporabe. Proizvodnju hrane treba nadograditi mjerama otkupa, skladištenja, marketinga i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzećima u ruralnom prostoru treba omogućiti dobivanje najpovoljnijih kredita uz minimalnu kamatu.

Uz proizvodnju potrebno je razviti sustav otkupa i distribucije hrane te izmijeniti poreznu politiku (npr. smanjenje poreza na hranu) i sustav poljoprivrednih potpora. Sustav potpora treba biti usmjeren na pokretanje poljoprivredne proizvodnje koja je u funkciji zaštite tla i očuvanja naših voda. Potrebno je provesti decentralizaciju upravljanja preostalim neiskorištenim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i prioritetno ga usmjeriti malim poljoprivrednicima i OPG-ovima.

Hrvatsku treba razvijati kao turističku destinaciju za što je glavni preduvjet zdrav i čist okoliš, sačuvana prirodna i kulturna baština. Osim turizma na moru potrebno je razvijati i onaj kontinentalni s posebnim naglaskom na agrarni turizam i ekoturizam. Turizam treba staviti u gospodarsku međuovisnost s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i domaćom prehrambenom industrijom, što u praksi znači povezivanje zelene i plave Hrvatske. Potrebno je pojednostavniti uvjete za razvoj seoskih domaćinstava uz pružanje pomoći u korištenju sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj i ostalih izvora financiranja te uključiti lokalnu i regionalnu upravu u poticanje i promociju ruralnog turizma.

 

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_text_titles title_type=”h3″ title_type1=”special” css_animation=”right-to-left” title=”Izborni program” subtitle=”Koalicija za premijera – Program jednakih mogućnosti”][vc_empty_space][vc_column_text]

Preuzimanje (PDF, 3.83MB)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]