Ispred spomenika prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i književnici Mariji Jurić Zagorki danas su se brojnim okupljenim građanima obratile kandidatkinje s lista Koalicije za Premijera iz zagrebačkih izbornih jedinica.
O važnosti što veće prisutnosti žena u hrvatskoj politici govorile su Jelena Pavičić Vukičević, prva kandidatkinja na listi u I. izbornoj jedinici, Milana Vuković Runjić, peta kandidatkinja na listi u istoj izbornoj jedinici te Irena Cajner Mraović, kandidatkinja na listi Koalicije za Premijera u II. izbornoj jedinici.

Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako se zagrebačkom politikom aktivno bavi već preko 20 godina te da se u svom političkom djelovanju uvijek rukovodila poštivanjem vrijednosti i ravnopravnosti svakog čovjeka.

„Moram s ponosom istaknuti da su naše liste Koalicije za Premijera među rijetkima koje su u potpunosti ispoštovale tzv. žensku kvotu, dok druge, uglavnom velike stranke redovito padnu upravo na tome. Svatko od nas, žene, muškarci, osobe s invaliditetom i drugi donosi neku posebnu kvalitetu na temu neke javne politike i svatko bi trebao imati jednake šanse. Osim toga, treba ponoviti i to da je daljnji razvoj Hrvatske moguć jedino ako će ići u smjeru demografske obnove, ravnomjernog razvoja svih regija, te znanja i odgovornosti. Za kraj bih našim dragim sugrađankama poručila: O ženama sa ženama. Vjerujem da će naše sugrađanke prepoznati ovu poruku i da će nas podržati. Žene najbolje razumiju sve probleme i izazove žena samih.„- rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

IMG_3429 copy

Milana Vuković Runjić, peta kandidatkinja na listi u I. izbornoj jedinici, borac za ženska prava iz jedne posebne vizure, rekla je kako je sretna što se pridružila Koaliciji za #Premijera Milana Bandića jer ona ima vrlo jasne stavove o ravnopravnosti žena te to pokazuje i na djelu.

„Osobno se ne osjećam zakinuta zato što sam žena, no isto tako znam brojne primjere u kojima su žene diskriminirane zbog svoga spola. U Koaliciji za Premijera, mogu vam posvjedočiti, žena ima puno i vrlo smo glasne. Zato, neka nam ovi izbori pokažu što žena doista može učiniti u politici. Moj resor u stranci je kultura i jamčim vam da nećemo dopustiti da se kultura svede na 1,4 milijarde kuna. Također treba jasno naglasiti ne bude li svako dijete u Hrvatskoj imalo za  barem jednu slikovnicu, neće biti ništa od nas. Prisjetila bih se na kraju naše slavne književnice Marije Jurić Zagorke, ispred čijeg smo se spomenika danas i okupile, da je kao prva hrvatska profesionalna novinarka u Hrvatskoj, a i u Europi imala  6 puta manju plaću od muških kolega, iako je punila novinske stranice više od ostalih. Naš isto tako slavni književnik Matoš, koji ju je nazivao nepismenom, je tek na samrti priznao kako je Zagorka izvrstan pisac. Evo, to nam jasno govori koliko je ponekad teško biti žena, no nipošto nije nemoguće ostvariti sve svoje želje.“- rekla je Milana Vuković Runjić.

IMG_3480 copy

Irena Cajner Mraović, kandidatkinja u II. Izbornoj jedinici istaknula je kako je Hrvatska puno napredovala po pitanju zaštita žena, manjina, osoba s invaliditetom te da je u zakonodavstvo implementirala sve  regulativa Europske unije i Ujedinjenih naroda, no da se unatoč tomu, često puta primjećuje licemjerje.

„Drago mi je što je ova tema privukla ovakav interes javnosti. Moram reći da se na nekim temama jednostavno spotaknemo. Dakle, imamo zadovoljene kriterije o pojavljivanju muških i ženskih likova u knjigama, no kad otvorimo udžbenik u kuhinji ponovno vidimo ženu, dok inicijativu uvijek ima muškarac. To se zove latentna diskriminacija i to moramo promijeniti. Imamo i konkretne podatke koji govore o prevagi muškog spola u većini resora. Evo, i u posljednjem sazivu Sabora sjedilo je samo 19 posto žena. Ovi problemi su me potaknuli da se priključim ovoj koaliciji jer vidim da se ovdje ozbiljno razmišlja i djeluje u pogledu poštivanja ravnopravnosti spolova.„- rekla je Irena Cajner Mraović.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE