U Kninu je u četvrtak predstavljena prva sjednica buduće Vlade kojom je predsjedao premijer Milan Bandić. Nakon intoniranja državne himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima, a potom se uvodnim riječima obratio premijer Bandić.

„U ovoj se prostoriji pisala povijest. Ovdje su predsjednik Tuđman i generali planirali završne operacije za oslobađanje Hrvatske. Da nije bilo politike pomirbe prvog predsjednika, mi nikada ne bi imali slobodnu domovinu. Danas, da bi pobijedili u domovinskom miru, moramo ponovno osloboditi Hrvatsku. I to osloboditi od neznanja, nekompetencije, podobnosti, poslušnosti, podjela, lažnih obećanja, ispraznih rješenja i bipolarne političke scene koja je nanijela puno zla ovom narodu. Tuđman je na kraju rata rekao: Obnovit ćemo Hrvatsku, ali će nam trebati vremena da zacijelimo duševne rane. Nažalost, nije bio u pravu jer u materijalnom smislu, nismo napravili gotovo ništa“, kazao je #Premijer Bandić.

 

Nakon njegovog uvodnog izlaganja, ministri nove Vlade predstavili su glavne smjernice rada po ministarstvima, a Vlada je nakon toga prihvatila prvih deset odluka.

img_0056-copy

Prihvaćena je Odluka o Ustroju Vlade Republike Hrvatske i sjedištima ministarstava. Ovom odlukom sjedište Ministarstva branitelja bit će u Vukovaru, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sa sjedištem u Puli, Ministarstvo poduzetništva i obrta sa sjedištem u Čakovcu, Ministarstvo obrane sa sjedištem u Kninu, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sa sjedištem u Splitu, Ministarstvo poljoprivrede sa sjedištem u Osijeku, Ministarstvo turizma sa sjedištem u Dubrovniku te Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša sa sjedištem u Rijeci.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a kao treća točka Dnevnog reda donesena je uredba o naknadi troškova za kupovinu udžbenika za osnovnu i srednju školu za 2016./2017. godinu.

Prihvaćena je i uredba o statusu majke odgojiteljice kojom se omogućava majkama s troje i više djece dobivanje naknade za svoj rad te prihvaćena Strategija gospodarskog razvoja RH. Prihvaćena je i uredba o obnovi gradova Vukovara i Knina.

Kao što je najavljeno i prije same sjednice, donesena je i uredba o subvencioniranju dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima i dodatcima na najniže mirovine, kao i uredba o pomoći građanima s blokiranim računima.

Prihvaćena je Uredba o pomoći građanima s blokiranim računima te je prihvaćen i prijedlog mjera za očuvanje zdravlja i zaštitu okoliša stanovnika Slavonskog Broda i okolice.

Donesena je i odluka o reformi državne uprave kojom se uklanjaju administrativne zapreke i birokratski pristup u radu državne uprave.