U utorak, 11. svibnja, na odlagalištu otpada Jakuševac, Stranka rada i solidarnosti predstavila je važan dio svog izbornog programa koji se odnosi na rješavanje problema otpada u Zagrebu.

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević ovom je prigodom istaknula kako su se u ovoj predizbornoj kampanji na temu ovog odlagališta mogle čuti brojne neistinite informacije njezinih protukandidata, a koje je zato i pozvala da joj se ovdje pridruže i vide pravo stanje stvari, no nitko od njih se nije pojavio.

Odlagalište Jakuševac jedino je sanirano odlagalište otpada u Hrvatskoj. Ovo odlagalište smo 2004. godine u potpunosti sanirali i nastavili s odlaganjem miješanog komunalnog otpada s ciljem da svake godine, zbog sustava razvrstavanja otpada, isti odlažemo sve manje. Prošle godine je na ovo odlagalište odloženo 14% manje otpada u odnosu na godinu prije, a danas se u Zagrebu odvojeno prikuplja 44% otpada. Zahvaljujući sredstvima iz EU fondova 💸 koja će omogućiti uvođenje najsuvremenije tehnologije, usluga odvoza otpada neće poskupljivati! Izgradit ćemo kompostanu u Novskoj, sortirnice i uređaje za oporabu građevinskog materijala, mulja i glomaznog otpada i gotovo sve će biti financirano bespovratnim europskim novcem! Izgradit ćemo i centar za gospodarenje otpadom u Resniku 2024. godine kako bi već 2025. mogli zatvoriti odlagalište otpada Jakuševac 💚🦋”, rekla je dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Također, naglasila je kako se na ovom odlagalištu svakodnevno proizvodi energija za čak 10 000 kućanstava.