Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, u ponedjeljak 26. travnja, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavila je program stranke za lokalne izbore 2021. za Grad Zagreb. Riječ je o najzagrebačkijem izbornom programu koji će zadržati sva socijalna prava koja su Zagrepčani ostvarili, ali i Zagreb učiniti još ugodnijim, sigurnijim, funkcionalnijim i privlačnijim mjestom za život.

Pod sloganom “Zajedno s vama” dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević predstavila je viziju Zagreba za 21. stoljeće, a program je utemeljen na višegodišnjem iskustvu i rezultatima rada u gradskoj upravi.

„Ponosna sam na čitav niz projekata koji su se radili u gradu Zagrebu i planiram ići sličnim putem. Sličnim zato što ću to činiti na jedan drugačiji način, otvorenije, transparentnije, više ću uključivati građane. Nikada niti jedan građanin ne smije biti zakinut za informaciju – to je moj moto“, poručila je dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Programsku okosnicu čini pet glavnih tema:

  • obnova i izgradnja Zagreba za 21. stoljeće
  • visoka razina socijalnih prava
  • izravno sudjelovanje Zagrepčana u odlučivanju
  • rješavanje problema otpada u Zagrebu
  • rješenje prometnih gužvi

Kada je riječ o urbanoj obnovi Zagreba, ona je planirana u dva smjera: kao cjelovita obnova povijesne jezgre Zagreba nakon potresa te kao revitalizacija brownfield lokacija kao što su Paromlin, Gredelj, Zagrepčanka, blok Badel i Zagrebački velesajam, odnosno urbana preobrazba napuštenih prostora.

“Često se čuje da se ne radi ništa, ali nije tako. Zagreb je svoj dio obnove napravio ili je ona u visokoj fazi završetka, na području Zagreba je 1158 objekata društvene namjene i svi su u funkciji ili se obnavljaju. U godini dana od potresa Zagreb je učinio sve što je mogao, no nismo zadovoljni jer se uz pomoć Ministarstva i Fonda za obnovu nije obnovio niti jedan kvadratni metar stambenog fonda”, istaknula je dr.sc. Jelena Pavičić Vukićević.

U području socijalne politike osim nastavka subvencioniranja vrtića, plaćanja besplatnih udžbenika, stipendija i nastavka mjere roditelj odgajatelj, najavila je i izgradnju novih domova umirovljenika te subvencioniranje smještaja u privatnim domovima.

Također, izgradnjom centra za gospodarenje otpadom, dodala je Pavičić Vukičević, dostići će se cilj od 60 posto odvajanja otpada, dok će se odlagalište Jakuševec zatvoriti 2025. i postati zelena oaza. Novi centar će koristiti najmodernije tehnologije koje garantiraju potpuno zanemarive emisije u okoliš.

I u području prometa najavljen je niz projekata: izgradnja produžene Vrapčanske ceste i Jarunskog mosta, produžetak Branimirove ulice u Sesvetama, tračničko povezivanje Zračne luke Franjo Tuđman sa Zagrebom,izgradnja mreže biciklističkih staza te niz drugih. Dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević istaknula da će također nastaviti poticati poduzetništvo i inovacije, investicije, obrazovanje, kulturu i sport.

Predstavljanju programa u Muzeju suvremene umjetnosti nazočili su i kandidati za zamjenike gradonačelnice Otto Barić i Ivica Lovrić te kandidatkinje i kandidati za Gradsku skupštinu.

Preuzimanje (PDF, 741KB)