U petak, 31. ožujka, u organizaciji Stranke rada i solidarnosti održana je javna tribina u GČ Donja Dubrava na dvije teme: razvoj poduzetništva i obrta u Gradu Zagrebu te status roditelja odgojitelja.

O tome kako se (samo)zaposliti te kako postati i ostati poduzetnik govorila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić. Istaknula je kako se u Gradu Zagrebu provodi niz mjera i aktivnosti usmjerenih na rast i razvoj poduzetništva, jačanje konkurentnosti, očuvanje radnih mjesta i novo zapošljavanje.
‘U Gradu Zagrebu imamo registrirano 28 000 nezaposlenih, što zvuči puno, no to je u odnosu na ostatak Hrvatske ustvari 50% bolje stanje. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 14%, a u Gradu Zagrebu 7% s tim da broj nezaposlenih opada. No mišljenja smo da svatko tko želi raditi, ne bi se trebao nalaziti na burzi rada odnosno treba dobiti priliku za rad. Zato se Gradski ured kojem sam na čelu najviše fokusirao na zapošljavanje kroz osnivanje vlastitog obrta ili tvrtke za što Grad Zagreb daje financijski poticaj i za što smo osnovali Plavi ured u Vodnikovoj 12, u kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije o tome kako osnovati vlasitu firmu, izraditi poslovni plan, kako doći do poticaja, itd.  To je mjesto za poduzetnike i one koji to žele postati’ – istaknula je Mirka Jozić.

 

Građani su mogli čuti i sve o dodjeli poduzetničkih kredita uz subvenciju kamata,  dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, te samozapošljavanju nezaposlenih osoba.

Zbog velikog interesa građana oko statusa majke odgajateljice, kao predavačica na tribini govorila je i Marie Rose Zlatarić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, koja je informirala građane o tome na koji način zagrebački roditelji mogu ostvariti status roditelja odgojitelja.

Pojasnila je kako svi zainteresirani u trenutku podnošenja zahtjeva moraju imati ispunjene određene uvjete te detaljno sam opisala svaki od tih uvjeta.