Povodom obilježavanja 144. obljetnice rođenja spisateljice, novinarke i feministice Marije Jurić Zagorke, u četvrtak, 2. ožujka, ispred Zagorkinog spomenika u Tkalčićevoj ulici, održana je konferencija za medije na kojoj su potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica GO Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, Gordana Rusak i Sandra Vračan govorile o položaju žena u hrvatskom političkom životu.

Iako raste zastupljenost žena na izbornim listama, Jelena Pavičić Vukićević upozorila je na to da pada broj izabranih žena u izvršnoj vlasti koje imaju priliku odlučivati i donositi odluke.

„Bliže nam se lokalni izbori. Obveza je svih stranaka, ne samo zbog zakonodavnog okvira, nego je naša moralna i naša iskrena obveza prema svim onim ženama koje su svojim aktivnostima pomogle etabliranju žena u hrvatskom društvu, da to sada konačno svjedočimo i na našim izbornim listama i sutra među onima koji će obnašati različite dužnost. Stranka rada i solidarnosti uvijek se po tome isticala. Istaknut ćemo se sasvim sigurno i sada, na svim razinama, u 218 mjesnih odbora i u 17 gradskih četvrti, na listi za Gradsku skupštinu, te na listi za gradonačelnika i njegove zamjenice kao što je on to rekao.“

Kao podrška, na konferenciji za medije nazočile su i brojne članice Foruma žena Stranke rada i solidarnosti na čelu s predsjednicom Mirom Božić.


Jelena Pavičić Vukićević na kraju je pozvala sve nazočne i na književnu večer pod nazivom ‘Večer sa Zagorkom’ u 19:30 sati, u stranačke prostorije u Praškoj 5. Ulomke iz Zagorkinih djela i iz Prokletih Hrvatica, uz biografske crtice, čitat će potpredsjednica GO Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti i predsjednica stranačkog Odbora za kulturu Milana Vuković Runjić, muzejska pedagoginja u Muzeju Grada Zagreba Vesna Leiner i glumica Marija Sekelez.