TOMAŠEVIĆEVA BEZOBZIRNA, NEPROMIŠLJENA I NAPRASNA POLITIKA

Stranka rada i solidarnosti vrlo se decidirano i jasno izjasnila protiv ukidanja, odnosno revidiranja Mjere roditelj odgojitelj kako ju je platforma Možemo! pripremila kroz nemuštu, nestručnu i površnu analizu, a potom ju je uz pomoć svojega pasivnog i vazalskog koalicijskog partnera SDP-ea, izglasala na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba od 9. prosinca 2021.
Stranka rada i solidarnosti je prije donošenja odluke poduzela i konkretne i simbolične poteze da upozori na sumnjivu pravnu utemeljenost, ali prije svega štetnost odluke kojom se naprasno ukidaju stečena prava roditelja odgojitelja i grubo baca najveći broj korisnike mjere u tešku i neodrživu životnu situaciju.
Konkretno smo kao Stranka rada i solidarnosti djelovali kroz konferencije za novinare na koje smo dovodili i poznate hrvatske demografe, potom kroz vrlo jasan i konkretan amandman na Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2022. kojim smo osigurali sredstva za nastavak provođenja Mjere roditelj odgojitelj, a zatim smo javnim stranačkim porukama pozivali da se ne diraju stečena prava i da se otvori prostor za pripremu ozbiljne i uključive rasprave o uočenim slabostima u provedbi te mjere. Takav pristup rezultiralo bi njenim racionalnijim i boljim efektima provedbe.
Uz konkretno operativno djelovanje, sudjelovali smo i na simboličnoj razini, ali otvoreno i jasno, na svim prosvjednima protiv ukidanje Mjere roditelj odgojitelj održavanim pred uredom gradonačelnika Tomaševića na Trgu Stjepana Radića.
Isto tako, Stranka rada i solidarnosti daje potporu i pridružuje se svim aktualnim oblicima javnog zahtjeva udruga, građanskih inicijativa i pojedinaca da pravosudna tijela Republike Hrvatske i nadležna ministarstva ocijene zakonitost politički slijepe, a formalno pravno vrlo upitne zakonitosti donošenja odluke o ukidanju Mjere roditelj odgojitelj.
Stranka rada i solidarnosti će i dalje političkim sredstvima i djelovanjem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba vršiti pritisak da se povuče odluka o ukidanju Mjere roditelj odgojitelj, a ovom prigodom pozivamo članove Stranke rada i solidarnosti, stručnu javnost i građane da se aktivno i na načine koji su im dostupni uključe u sve oblike djelovanja u afirmaciji dobrih zasada Mjere roditelj odgojitelj.
Isto tako, pozivamo gradonačelnika Tomaševića da vezano za Mjeru roditelj odgojitelj ne odstupa od svoji predizbornih obećanja na kojima je prikupljao glasove od glasača koje sada ostavlja na cjedilu i ledenoj vjetrometini neizvjesnih obiteljskih i osobnih sudbina, već da se drži zakona i svojih predizbornih obećanja.
Slavko Kojić, predsjednik Stranke rada i solidarnsoti