U prostorijama Stranke rada i solidarnosti u petak, 25.kolovoza održana je konferencija za novinare povodom inicijative Stranke rada i solidarnosti za izmjenom poreza na dohodak.

Naime, Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti predložit će Vladi RH da se zbog stimuliranja znanja i demografske politike naprave izmjene Zakona o porezu na dohodak i time spriječe situacije u kojoj roditelji odgojitelji ili roditelji djece koja su dobila stipendije i nagrade za izvrsnost moraju plaćati porez državi. Inicijativa uključuje i povećanje iznosa koji studenti mogu zaraditi radom preko student servisa.

Predsjednik stranke i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je uvjeren da će Vlada premijera Andreja Plenkovića dočekati ovaj prijedlog raširenih ruku. Istaknuo je kako očekuje da se od nove godine krene s aktivnim mjerama i uvažavanjem znanja i izvrsnosti i Hrvatska krene na istinski put europske priče, jer bez pametne demografske politike i obrazovnih ljudi, neće biti niti naše zemlje.

‘Grad Zagreb roditeljima odgojiteljima da 6000 kuna, a jadni ljudi dobiju 3800 jer 35 posto uzme država, dok dijete dobije 500 kuna, a na kraju godine roditeljima uzmu 3000 kuna. To je strašno, a kunu se svi s govornica pa i stranačkih rovova i utvrda o demografskoj politici i znanju i obrazovanju, svima su puna usta, a sve činimo da toga ne bude pa čak i gušimo one gradove i ljude koji tome daju prioritet kao Zagreb. Grad Zagreb je za roditelje odgajatelje u osam mjeseci izdvojio 120 milijuna kuna, a do konca godine će izdvojiti još 80 milijuna kuna. No džabe izdvaja 200 milijuna kuna za tu namjenu kada je na snazi destimulativna politika poreza na dohodak’ – poručio je Milan Bandić.

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini profesorica Irena Cajner Mraović objasnila je kako se može dogoditi da roditelji izvrsnih studenata koji dobiju nagradu, stipendiju ili uspijevaju raditi uz studij, zbog 500 ili tisuću kuna plate iznos poreza od više tisuća kuna jer je prijeđena famozna granica od 15 tisuća kuna koji se priznaju kao osobni odbitak za uzdržavanog člana obitelji.

‘Stvar se može riješiti na način da se samo jedan članak dopuni točkom koja će u osobnom odbitku predvidjeti takve situacije. Ako se to ne riješi sve će biti kao i do sada, odašiljat će se loša poruka onima koji su izvrsni da su za svoju izvrsnost na neki način kažnjeni’, naglasila je Cajner Mraović.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić upozorio je da jedna četvrtina iznosa koji grad isplaćuje roditeljima odgojiteljima završava u državnom proračunu pa će predložiti da se Zakon o porezu na dohodak izmjeni na način da se dohotkom ne smatra novčana pomoć za roditelje odgojitelje koje isplaćuju jedinice lokalne samouprave te da se ta primanja ne ovršuju.