UZEO BI ONO ŠTO NE SMIJE, A DAO BI ONO ČEGA NEMA!

Ništa se u Zagrebu nije obnovilo. Toliko bi Vanđelić bio uvjerljiv na izborima”, reče Gordan Maras, jedan od gradonačelnika Grada Zagreba in spe na TV N1 u emisiji STUDIO UŽIVO, 26. siječnja 2021. i slavodobitno zakuca:

„Prvi potez je restrukturiranje Grada, odnosno smanjenje gradske i postavljanje efikasnije gradske uprave. Očekivao bih mandate na raspolaganje svih pročelnika u gradskoj upravi, u Holdingu i da vidimo s kojim ćemo timom nastaviti raditi, odnosno mijenjati Grad Zagreb. Znači to je jedna od prvih operativnih stvari. I nakon toga bi slijedio rebalans u Gradskoj skupštini, gdje bih izdvojio više novca za obnovu i pomogao građanima kojima na žalost nitko nije pomogao već ovih deset mjeseci.“

Komentar izjave

Hm, hm…“restrukturiranje Grada“?

Što bi to trebalo značiti? Možda odustajanje od samoupravnog djelokruga propisanog Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi?! Njihovo ukidanje, smanjivanje, povećavanje? S kojim strateškim ciljevima? U kojem vremenu i uz koju cijenu? Postoje li već pripremljene studije i projekti po kojima bi se to sve provelo?

Nemušto je reći da će se Grad restrukturirati. Gradska uprava se može restrukturirati no ne i Grad. Smanjivanjem kapaciteta ne mora se nužno postići veća efikasnost. Funkcionalnom organizacijom upravnih tijela u odnosu na njihov djelokrug zasigurno bi se to postiglo. No, za to su potrebni znanje, iskustvo i na koncu projektni zadatak kojeg pak treba provesti poštujući pozitivne propise!

Usput, kad smo već kod Grada, puno je i svega u proteklih dvadeset godina napravljeno. Na svim područjima, u kulturi, obrazovanju, sportu, zdravstvu, gospodarstvu, prometu, infrastrukturi, sustavu demokratskog odlučivanja (gradske četvrti i mjesni odbori), itd., itd… I uvijek može bolje i više uz, naravno, trezveno sagledavanje financijskih kapaciteta (koji su u posljednjih desetak godina smanjivani ili su u najboljem slučaju ostali isti).

„Očekivao bih mandate na raspolaganje svih pročelnika u gradskoj upravi, u Holdingu…“

Ne zna, gradonačelnik in spe, iliti gradonačelnik u nadobudnom iščekivanju, da je člankom 10.e Zakona o postupku primopredaje vlasti takovo „očekivanje“ izričito nedopustivo, a odluke o kadrovskim promjenama suprotne odredbama ovog Zakona su ništave.

U Holdingu pak nema pročelnika (?!), pa bi problem s članovima uprave i direktorima podružnica koje imenuje „vlasnik“ bilo nešto „lakše“ razriješiti. I naravno, na njihova mjesta dovesti svoje ljubimce koji već nestrpljivo u niskom startu čekaju svojih pet minuta za realizaciju partijsko – „uspješnih“ karijera. I tako u krug…

„…i da vidimo s kojim ćemo timom nastaviti raditi, odnosno mijenjati Grad Zagreb.“

Bože pomozi, i zakloni! Pa taj i takav gradonačelnik in spe, tek bi po dolasku u fotelju „gledao“ s kojim bi timom nastavio raditi. Zašto bi se tim pitanjima zamarao pre ore i dobe. A što ako na izborima izgubi?! Pa da ga peče savjest što je džabe krečio?! A ne, ne…, prvo zec pa ražanj. Ni slučajno obrnutim redom. Naučio je on to služeći salatu na dočecima Novih godina u restoranu propalog sportskog kompleksa Bjelolasice, kao „ozbiljan i uspješan“ poslovni čovjek.

I taj bi „mijenjao Grad Zagreb“. Neka nam je dragi Bog na pomoći!

„I nakon toga bi slijedio rebalans u Gradskoj skupštini, gdje bih izdvojio više novca za obnovu i pomogao građanima…“

Zna čovjek kako se to radi. Bio je on i ministar. Doduše najgori u najlošijoj Vladi od osamostaljenja „Lijepe naše“, ali fakat je bio.

Pukneš prstima i… eto rebalansa! I para do mile volje. Gdje bi to on uzeo da dade građanima stradalim u razornom potresu, kojima prodaje šarene demagoške laže, ni sam ne zna. Ali dao bi, tu nema dvojbe! U kakvoj je to korelaciji sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, financijskim konstrukcijama, beskonačnim imovinskim, pravnim i vlasničkim zavrzlamama to nije njegova briga. Njegovo je da dade nešto čega nema. I to je to. I točka! Pa kom krivo – kom pravo!

Na koncu, što uostalom očekivati od političara koji u laptopu, kojeg svi koriste u svrhu obrade informatičkih podataka i komunikacije, vidi samo i jedino pokrov koji u Saborskim klupama koristi kao pano za isticanje svojih jeftinih političkih floskula. I nakon svega, zbog nepoštivanja pozitivnih propisa za to biva kažnjen! Eh, ah… Pametnom dovoljno!

Slavko Kojić,

potpredsjednik Gradske organizacije Grada Zagreba
stranke „Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti“,
zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreb