“Bijela kuga je najveći hrvatski problem. Moramo imati pozitivni prirodni prirast. Badava nam svi projekti i planovi, ako nemamo djece. Grad Zagreb će stoga od 31. kolovoza priznati status odgajateljice svakoj majci koja rodi treće dijete i osigurati prosječnu plaću i radni staž do navršene 15. godine djeteta. Nakon izbora, tu mjeru ćemo primijeniti i na cijelu državu“, najavio je prije nekoliko dana Milan Bandić i time najavio realizaciju ideje koja u našoj zemlji stoji još od Tuđmanove politike, ali nikada nije zaživjela.

Najava donošenja ove povijesne odluke, očekivano je izazvala veliki interes javnosti pa je portal Index.hr odlučio provjeriti što sami građani misle o toj ideji. U njihovoj anketi u kojoj je sudjelovalo 3.700 glasača na pitanje: Biste li išli na još jedno (treće) dijete samo da dobijete status odgajatelja i zajamčenu plaću do djetetove 15. godine, čak 47 posto sudionika ankete odgovorilo je: “Da, odmah”.

U istoj anketi, 70 posto sudionika izjavilo je kako bi se ta mjera trebala odnositi na one koji imaju troje djece, dok ih 30 posto smatra da bi takav status trebali imati samo oni s četvero i više djece.

Isti je odnos u postocima odgovora i na pitanje: Mislite li da bi status odgajatelja trebao biti dodijeljen samo roditeljima s djecom s posebnim potrebama? Njih 70 posto smatra da status odgajatelja trebaju imati i jedni i drugi, dok 30 posto smatra kako je realno izvedivo da takav status imaju samo roditelji s djecom s posebnim potrebama.

Građani su očito prepoznali vrijednost inicijative o uvođenju statusa majke odgajateljice, što je samo mali dio proaktivnog i sveobuhvatnog programa demografske obnove Hrvatske Koalicije “Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti”. Od 12. rujna ovu inicijativu želimo provesti u djelo u cijeloj Hrvatskoj – zato nam 11. rujna treba vaša pomoć!

Indexovu anketu možete pogledati OVDJE.