Prije predaje kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu, predstavnici Koalicije za Premijera u petak su u središnjici BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, pred javnim bilježnikom, potpisali Izjavu kojom su utvrdili pravilima zamjene zastupnika u okviru zakona.

Izjavom je utvrđeno da će stranke Koalicije za Premijera, u određivanju zamjenika zastupnika poštovati zakon i preferencijalne glasove, uzimajući u obzir sve preferencijalne glasove, a ne samo one iznad 10 posto u odnosu na glasove koje je dobila lista.

Predsjednik BM 365 – Stranke rada i solidarnosti naglasio je kako je potpisivanje ove Izjave samo naizgled formalna stvar, ali je on zbog toga svojedobno zaradio i kaznenu prijavu.

„Ja sam želeći pomoći Udruzi za obitelj, za referendum o izmjeni Zakona o većinskom izbornom sustavu dobio kaznenu prijavu koja je još u tijeku. Ne smijem ju komentirati, ali sam ponosan na nju. Ponekad u životu čovjek može biti ponosan i na kaznenu prijavu. Kada sam ja u pitanju, evo i
to je moguće”, kazao je Bandić.

Većinski izborni sustav je budućnost Hrvatske, a ovom Izjavom Koalicija za Premijera daje svoj doprinos demokratizaciji političke scene.

„Nema naprijed Hrvatskoj dok se to ne napravi. Mi danas, ne kršeći proceduru, zakon ni Ustav, stavljamo potpis na dokument koji će vrijediti interno među nama. Mi smo – čelnici stranaka – uvjetno napravili redoslijed na izbornim listama, ali će redoslijed ustvari određivati građani. Prepustimo to njima“, poručio je Bandić.