Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i kandidat za šesti mandat gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić u nedjelju je, u prepunom Europskom domu predstavio kandidate s liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Na listi se nalazi čak 27 žena, a više od polovice kandidata nije u Stranci rada i solidarnosti.

Među kandidatima su i Oscarovac Branko Lustig, nekadašnji glavni muftija Ševko Omerbašić i bivša potpredsjednica Vlade Ljerka Mintas Hodak.

Prvi na listi je Milan Bandić, a slijede ga kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika -profesorica Jelena Pavičić Vukičević i doktorica znanosti Olivera Majić, četvrta je prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, peti Branko Lustig, šesti Ševko Omerbašić, a sedma je dr.sc. Ljerka Mintas Hodak. Na listi su i predstavnici SMSH-a, Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti – stranaka s kojima je Stranka rada i solidarnosti u koaliciji te istaknute osobe iz javnog života, među kojima su prof. dr.sc. Slobodan Novak, prof.dr.sc. Mladen Bušić, Vojin Perić, mr.sc. Milana Vuković Runjić, Nataša Jovičić, Ana Rucner Kalember te vrhunske portašice Sandra Paović i Sandra Perković.

Ljerka Mintas Hodak u svom je govoru podsjetila je kako je 1990-ih godina bila u javnom životu te je rekla “nikad više”, ali je onda došla ova ponuda koja se ne može odbiti. Istaknula je kako je Milan Bandić učinio puno za Zagreb i da se može postaviti uz rame najboljih gradonačelnika u povijesti Zagreba.

Branko Lustig istaknuo je kako je Bandić prije 17 godina izabran za gradonačelnika jer se vjerovalo u njegove mogućnosti, znanje i umješnost, ali da je najbitnije od svega to što je dobar čovjek. “I ako netko je dobar čovjek – može raditi svašta u životu. Ja sam isto dobar čovjek – zato sam i dobio dva Oscara. Mislim da mi dobri ljudi ćemo i dalje ostati i natjerati ovaj grad da bude ono što želimo – a to je dobar”, istaknuo je Lustig.

Ševko Omerbašić rekao je kako je mislio da se nikada u životu neće baviti politikom, ali nije mogao odoljeti pozivu Milana Bandića s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika za gospodarstvo Olivera Majić je razloge svoje kandidature objasnila u samo jednoj bitnoj riječi – “povjerenje” koje je utemeljeno na dosadašnjem radu gradonačelnika i njegovog tima te vizije grada Zagreba.

Kandidatkinja za zamjenicu graadonačelnika za društvene djelatnosti Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je njihova lista specifična i pobjednička zbog njihovog nositelja liste, gradonačelnika Bandića te zbog svakog kandidata koji će sa svojim bogatim, životnim i profesionalnim iskustvom i bogatim životopisom itekako doprinijeti daljnjem razvoju Zagreba.

Milan Bandić osvrnuo se i na medijske natpise da mu je pozlilo na Alki u Vukovaru te poručio svima da bi u Vukovar došao i četveronoške, puzajući ili na koljenima iz Zagreba. “Nije Bandić lego, nije Bandiću pozlilo”, rekao je te istaknuo da njega čuvaju njegovi suradnici i dragi Bog. Poručio je također da je tajna njegovog uspjeha i njegovog tima u tome što je on normalan čovjek. “Ja sam čovjek kozmopolit. Ja volim ljude. Ja sam zaljubljen u ljude i spreman sam za ljude napraviti sve. Kada moji protukandidati budu 20 posto zaljubljeni u ljude i željeli svoju žrtvu podnijeti za ljude, onda će oni dobiti ne pet, ali jedan mandat – poručio je.

“Kada bedaki shvate da cijela pamet nije koncentrirana u njihovim glavama i da cijela pamet nije koncentrirana u njihovim poslušnicima stranačkim nego da je cijela pamet skoncentrirana među svim građanima grada Zagreba i Hrvatske, onda će oni dobiti pet mandata. Ali, oni to nikada neće shvatiti. Tajna uspjeha pet mandata je što sam uvijek znao, za svaki mandat, iznjedriti nešto novo, nekog novog čovjeka koji poznaje više neke stvari od mene“, rekao je predjsednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rekao je da je suština cijele filozofije u jednoj rečenici – treba imati kuraž, treba imati glavu i treba preuzeti rizik kod donošenja odluka.

Poručio je i da je njegov najveći projekt multietnički, multikonfesionalan i mulikulturalan Zagreb.

Milan Bandić na skupu je predstavio i temeljne točke programa ove koalicije, a prva je briga za demografsku obnovu, zatim slijede znanje i obrazovanje, zapošljavanje, solidarnost, zajedništvo te otvoren i siguran grad. Predstavio je i 11 projekata za novi mandat. Prvi od 11 projekata je obnova 5000 fasada te podrška mladoj start-up zajednici, izgradnja sljemenske žičare, tračničko povezivanje Zračne luke s zagrebačkim Kvatrićem, decentralizacija mjesne samouprave, izgradnja 1.800 stanova na Podbrežju, postavljanje spomenika prvom predsjedniku Republike Franji Tuđmanu, te spomenika Domovini i Spomenika svim žrtvama holokausta. Tu je i izgradnja Remetinečkog rotora i Radničke ceste, izgradnja centra za gospodarenje otpadom i zatvaranje Jakuševca, spašavanje Imunološkog zavoda i izgradnja hospicija te nastavak projekta škologradnje i izgradnja nove zgrade knjižnice i Kongresnog centra.