nacional.hr, 3.11.2015., Autor: Orhidea Gaura Hodak

‘Protiv mene nije podignuta ni jedna optužnica osim one zbog podrške Željki Markić koja je odbačena. Zar stvarno mislite da bih bio na slobodi da Uskok ima bilo kakve dokaze protiv mene?’

Milan Bandić jedini je deklarirani ljevičar u Hrvatskoj koji izbore uredno dobiva i na desnici. Barem je tako uvijek bilo kad je pobjeđivao na izborima za gradonačelnika Zagreba, a malo je nedostajalo i da 2010. umjesto Ive Josipovića zasjedne u Predsjedničke dvore. O njegovim dogovorima s desnicom špekuliralo se svaki put kad bi HDZ na izbore za zagrebačkog gradonačelnika kandidirao one koji nemaju šanse protiv Bandića. No ovog puta izgleda da desnica, odnosno, HDZ najveću konkurenciju vidi upravo u Bandiću i njegovoj Koaliciji rada i solidarnosti. Bandića HDZ smatra opasnim jer zna da on, za razliku od SDP-a, glasove može uzeti iz njegove biračke baze, slično kao iMOST. Slučajno ili ne, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko upravo je u Gospiću, srcu Like, prozvao Most i Bandića obmanom, a glas za njih, glasom za SDP. Bandić je upravo u Lici već oteoHDZ-u Ivanu Tomaš, zamjenicu ličko-senjskog župana koja je istupila iz HDZ-a i prešla u njegovu stranku. Žestoka borba između Bandića i HDZ-a vodit će se i u dijaspori, a pravo iznenađenje bilo bi kad bi Bandić uspio HDZ-u iz te 11. izborne jedinice oteti barem jedan mandat. U Bosnu i Hercegovinu Bandić se uputio prošlog petka. U nešto više od 24 sata obišao je put od Bosanske Posavine do Mostara, odakle je “skočio” do Vukovara i Gunje. Prije toga obišao je i 3. izbornu jedinicu. Nacionalova ekipa putovala je s njim iz Zagreba u Čakovec, gdje smo obavili fotografiranje, a Bandić je obišao tržnicu i usput održao press konferenciju. Potom smo obišli tvornicu Bernarda i uputili se u Varaždin gdje je u Hrvatskom narodnom kazalištu održao drugu press konferenciju, a intervju smo obavili u automobilu na putu iz Varaždina u Mariju Bistricu. Na dodatno pitanje koje se odnosilo na izjave Tomislava Karamarka, odgovorio je iz Mostara, a autorizaciju je radio u nedjelju iz Zagreba.

NACIONAL: Kako komentirate izjavu Tomislava Karamarka sa skupa HDZ-a u Gospiću da Hrvatsku ne mogu spasiti ”nikakvi mostovi, mostići ni stazice i nikakav gospodin Bandić 365 dana puta 25 sati jer je to obmana, a glasovi za takve su glasovi za SDP“?

Kad nam kažu da smo mi neki treći put, neki most ili neki blizanac drugih mostova, mi im odgovaramo: ne, mi smo jedini put. Mi smo jedini put Hrvatskoj koji nije podijeljen na dvije suprotstavljene stranke, jedini put Hrvatskoj koju razdiru dva suprotstavljena i umjetno kultivirana mentaliteta. Hrvati i svi hrvatski državljani siti su raznobojnih kolektivizama čija smo nezaštićena žrtva. Narod koji ih je stvorio, a zapravo narod koji je do našeg naraštaja njegovao snažan državotvorni mit, doživljava danas ne samo gospodarsku krizu, nego još više i krizu morala i krizu politike. Ponovno nam se pokušava tumačiti da je prostor političkog djelovanja uprljan, da to nije prostor za najbolje nego za najbahatije, da je bolje da taj prostor prepustimo ovim doktorima opće političke prakse. Našu Hrvatsku u posljednja dva desetljeća ili, točnije, dva desetljeća nakon rata, pretvorile su političke elite u mrijestilište službenika i zaslužnika.