Na sjednici Predsjedništva 365 Stranke rada i solidarnosti od 11. ožujka 2021. utvrđeno je da će nakon smrti Milana Bandića, predsjednika Stranke, do izborne skupštine Stranku zastupati potpredsjednica Stranke dr.sc.  Jelena Pavičić Vukičević.

Tom je prigodom novinarima dala sljedeću izjavu:

Mi smo danas ovdje u Stranci rada i solidarnosti održali dvije, za nas jako važne sjednice. Prva je sjednica Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti a druga je koordinacija predsjednika organizacija u gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu.

Na prvoj sjednici donijeli smo odluku o tome da ću ja kao jedna od podpredsjednika ove Stranke preuzeti obnašanje dužnosti predsjednice Stranke. To mi je dalo mogućnost da predložim i svoje viđenje narednih aktivnosti. Sada smo na temelju tih zaključaka održali i koordinaciju sa predsjednicima organizacija. Te ću zaključke pokušati sažeti u tri vrlo kratke točke.

Članovi Stranke izjašnjavaju se o kandidatu za gradonačelnika Zagreba

Vi znate da je 365 Stranka rada i solidarnosti, volimo joj tepati, uglavnom zagrebačka stranka i glavnina članova stranke jesu zapravo zagrebački članovi. Meni je izrazito važno i cijeloj stranci da svi naši članovi dobiju priliku izjasniti se kako vide daljnji rad u Stranci, ali isto tako ono što je u ovim trenucima pred lokalne izbore i najvažnije, koga žele vidjeti za kandidata za gradonačelnika stranke.

Proteklih dana, putem medija isticala su se mnoga imena. Ova Stranka počivala je na leđima Milana Bandića, no Milan Bandić nije bio jedini član ove stranke. Imamo jednu kolegijalnu, prijateljsku, ljudsku potrebu sada pokazati da smo zajedno i da nam je važan svaki čovjek, a u tom demokratskom procesu svaki član mora imati priliku reći koga vidi kao kandidata za gradonačelnika. Meni je to osobno, sada kao obnašateljici dužnosti predsjednice stranke, izrazito važno.

Predsjednici stranačkih organizacija nositelji su lista

S druge strane, zato što su ovo lokalni izbori, dogovorili smo se da su svi predsjednici organizacija, znači njih 218 u ograncima naše stranke u mjesnim odborima i njih 17 u vijećima gradskih četvrti Grada Zagreba, nositelji lista. Imaju potpunu autonomiju predložiti svoje liste na svim razinama organiziranja i mi smo se kao Predsjedništvo stranke obvezali da ćemo tu autonomiju u potpunosti ispoštovati. Ljudi na terenu uvijek najbolje znaju tko su najbolji kandidati. Tu energiju, tu snagu, to iskustvo, činjenicu da neki od njih ne obnašaju tu dužnost samo četiri ili osam godina, nego i daleko više,  želimo iskoristiti na ovim izborima.

Bandić Milan ostaje u imenu stranke

Moram razočarati sve one koji čekaju da se ova stranka ugasi, ili one koji čekaju da ova stranka promijeni ime. Nekima je smetalo zašto ova stranka nosi ime po živome čovjeku, sada nekima smeta zašto stranka nosi ime po preminulom predsjedniku, odnosno po preminulome čovjeku. To ime i prezime je dio našeg indentiteta. Mi smo se okupili u najtežim vremenima. Dali smo podršku Milanu Bandiću i uz njega nas veže veže topla, ljudska, prijateljska emocija. S druge strane mi jako dobro znamo da svatko od nas ima svoje ideje i može donijeti jednu novu kvalitetu u tom zajedničkom poslu.

Prijedlog baze bit će poznat za tjedan dana

Reakcije su bile jako dobre, ne samo na sjednici Predsjedništva, već su i predsjednici organizacija prihvatili ideju da se vrate u svoje organizacije, da razgovaraju s članovima i kroz tjedan dana, nadam se već u idući četvrtak, sa zaključcima sa svojih sjednica upoznaju Predsjedništvo Stranke kako bismo svi zajedno mogli za stranku donijeti najbolju odluku o kandidatu za gradonačelnika. Ja znam da će oni predložiti najboljeg kandidata jer im je stalo, jer najbolje poznaju svoje potencijalne kandidate. Jednako tako znam da će taj kandidat biti sasvim sigurno i najbolji  kandidat koji će se na ovim lokalnim izborima naći pred našim sugrađanima, a naši će sugrađani i opet izabrati najboljeg za svojeg gradonačelnika.

Nitko tko nema podršku članstva ne može izaći na izbore

U to doista ne sumnjam, pogotovo nakon ovih doista snažnih emocija i važnih sastanaka koje smo sada održali i nadam se da ćete razumjeti da vam danas ne možemo dati odgovor na sva pitanja. Vaših pitanja će sigurno biti puno, ali mi smo demokratska stranka i demokratska stranka ima svoje procese. Morate razumjeti i nas. Članovi su važni, bez članova nema stranke. Ja sam cijeli svoj profesionalni život bila vezana uz stranački život. Uglavnom sam se bavila nekim logističkim poslovima, radila sam one stvari koje možda ni ne mogu dobiti medijsku pažnju, ali zato znam da se bez ljudi, bez kolega, bez stranačkih prijatelja ne može napraviti ništa. I nitko od potencijalnih kandidata ne može izaći na izbore ako nema tu podršku.