U srijedu navečer, u organizaciji GČ Sesvete održana je javna tribina na kojoj je o važnim temama današnjice: ‘Dijabetes i bolesti metabolezima’ i ‘Hrana kao lijek’ govorila prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti.

Na samom početku prof.dr.sc. Stavljenić Rukavina naglasila je kako je dijabetes stanje koje je prisutno u Europi. ali i u zemljama trećeg svijeta, odnosno siromašnijim

Najviše zanimanja bilo je za prehranu vezanu uz liječenje dijabetesa, bolesti koja pogađa čak 65 milijuna osoba u Europi, od čega su između 9 i 10% Hrvati. Najučestaliji je dijabetes tipa 2 – insulin neovisna šećerna bolest koja se najčešće dobiva nakon 35-40 godine života, pojasnila je prof. A. Stavljenić Rukavina.

‘Kao dijabetičari moramo znati kako pripremiti obrok s uravnoteženom prehranom. Liječenje dijabetesa je individualno i tako se mora pristupiti prehrani. Kao što je s terapijom, tako je i s hranom. Ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj’ – naglasila potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti koja se svojim programom zalaže za unaprjeđenje zdravstvene zaštite i prevenciju bolesti kod građana. Bitno je, upozorila je Stavljenić Rukavina, redovito mjeriti šećer u krvi pouzdanim i točnim uređajima jer je dijabetesu tipa 2 potrebno pet godina da se razvije.

‘Svatko je sebi liječnik u ovoj bolesti. Čovjek komplikacije može spriječiti odgovarajućom terapijom, prehranom i fizičkim kretanjem. A komplikacije su teške. Ako se bolest dugo ne otkrije te ne liječi, posljedice mogu biti sljepoća, hemodijaliza, neuropatija, rane na stopalima koje mogu rezultirati i amputacijom stopala, itd. – istaknula je prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina.

Zato je oboljelima izuzetno važno paziti na glikemijski indeks hrane, smanjiti unos zasićenih i trans masnih kiselina te se voditi načelima mediteranske prehrane.

Fotogalerija:

https://www.365ris.hr/tribina-dijabetesu-hrani-lijeku-gc-sesvete/