Donosimo Priopćenje KLUBA GRADSKIH ZASTUPNIKA BANDIĆ MILAN 365 – STRANKE RADA I SOLIDARNOSTI, STRANKE MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI HRAVTSKE, ZELENE LISTE I NARODNE STRANKE – REFORMISTA u GRADSKOJ SKUPŠTINI GARAD ZAGREBA:

U nastavku 3. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba u ponedjeljak, 2. listopada 2017. pod točkom dnevnog reda 15. Prijedlog zaključka (u vezi s paljenjem „Novosti“ – glasila Srpskog narodnog vijeća) predlagatelj ove točke zastupnik Marko Torjanac povukao je Zaključak iz rasprave, pri tome se grubo obrušivši posebno na naš Klub te na Stranku rada i solidarnosti, nazivajući nas prevarantima, lašcima i lukavcima. Doživjeli smo pravo verbalno nasilje, ostrašćeno spoznajom da je naš prijedlog zaključka sveobuhvatan i da jasno poručuje da glasno osuđujemo svaki oblik nasilja za kojega na zagrebačkim ulicama i na zagrebačkim javnim prostorima ne smije biti mjesta, a svjesni činjenice da se nasilje ipak događa te da je na njega potrebno reagirati.
Odbor za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba u svojoj je raspravi donio zaključak kojim se osuđuje svako nasilje i svaki govor mržnje te je bio neposrednim povodom za prijedlog izmjena predmetnog zaključka od strane našega Kluba.
Zbog cjelovitog i istinitog informiranja zagrebačke i ukupne hrvatske javnosti taj izmijenjeni prijedlog zaključka donosimo u tekstu kako je predložen:
PRIJEDLOG ZA IZMJENE PRIJEDLOGA ZAKLJUČKA (u svezi sa spaljivanjem „Novosti“ – glasila Srpskog narodnog vijeća)
CJELOVITI TEKST 1: Grad Zagreb je oduvijek bio multinacionalan, multikonfesionalan i multikulturalan Grad. To je njegovo bogatstvo i njime se ponosi. Zagreb jest i mora biti grad koji se temelji na poštivanju različitosti, poštivanju prava drugoga i slobodi govora koje nikako ne podrazumijevaju govor mržnje i huškanja.
U Zagrebu nema mjesta diskriminaciji po bilo kojoj osnovi. Gradska skupština Grada Zagreba dat će svoj doprinos kako bi Zagrepčane svih nacionalnosti i vjeroispovijesti, pripadnike drugih nacionalnih manjina i naše goste zaštitili od pojava, događaja i tendencija neprimjerenih civiliziranom demokratskom društvu.
S time u vezi Gradska skupština Grada Zagreba osuđuje svako verbalno nasilje i / ili fizički nasrtaj na pripadnike bilo koje manjine te bilo koji oblik rasne i druge diskriminacija u Gradu Zagrebu.
Gradska skupština Grada Zagreba od policije zahtjeva temeljitu istragu i traži žurnu dostavu izvješća Gradskoj skupštini u vezi sa skupom održanim 2. rujna 2017. na Trgu Petra Preradovića.
OBRAZLOŽENJE: Predloženom izmjenom Zaključka želi se osuditi svaki govor mržnje posljednjih mjeseci prema svim građanima Grada Zagreba i Republike Hrvatske, posebno svako širenje nacionalne netrpeljivosti.

Prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina
Predsjednica Kluba BM 365 – RIS, SMSH, ZL i NS-R