Humanitarno djelovanje jedna je od važnijih aktivnosti Organizacije Gradske četvrti Gornja Dubrava BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, na temelju kojeg se realiziraju akcije u svrhu pružanja pomoći marginaliziranim i osjetljivim društvenim skupinama. Time se ostvaruju ključni ciljevi Strategije 2020*, usvojene na Glavnoj skupštini Međunarodne federacije Europske Unije 2009. godine. Među ciljevima ove Strategije su borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti, u cilju podizanja svijesti i prepoznavanja osnovnih ljudskih prava osoba koje su pogođene siromaštvom i socijalnom isključenošću, omogućavajući im da žive dostojanstveno i aktivno sudjeluju u društvu.

I u stranačkom Programu, te ostalim dokumentima, stoji kako će Stranka posebnu brigu voditi o razini solidarnosti koja ranjivim skupinama u našem društvu osigurava minimum dostojanstva. Pri tome je naglasak na aktivnostima usmjerenima prema osobama u povećanom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Uz ostalo, Stranka se obvezala promicati i interese osoba na društvenim marginama.

Solidarnosti i humanosti dotaknuo se i predsjednik Stranke Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, na Drugoj izbornoj skupštini održanoj u Zagrebu 30. ožujka 2019. godine. On je istaknuo kako “smo stvarna snaga na strani slabijih. Zagreb je socijalno najosjetljivija europska metropola i socijalno najosjetljiviji grad u Hrvatskoj. Zagreb je gospodarski razvijen, multikulturalan, slobodan i siguran grad. Mi smo grad ljubavi i dobrote”, poručio je tada Bandić.

Humanitarna pomoć kontinuirano se pruža socijalno ugroženim osobama, žrtvama prirodnih i drugih katastrofa, osobama čiji prihod ne prelazi razinu nacionalnog praga siromaštva. Isto tako, stranački aktivisti pomažu osobama koji se nađu u teškoj materijalnoj situaciji, a koji još ne ostvaruju institucionalnu podršku ili su u očekivanju rješenja u nadležnim institucijama, zatim, obiteljima u potrebi i pojedincima na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, u međusobnoj kao i suradnji s drugim županijama.

Aktivnosti su usmjerene na prikupljanje materijalnih dobara (namještaj, higijenske potrepštine, odjeća, obuća, posuđe, hrana, novac i druga materijalna dobra) i financijskih sredstava namijenjenih obiteljima i pojedincima u potrebi, socijalno osjetljivim skupinama s ciljem podmirivanja osnovnih životnih potreba, pri čemu se misli na poboljšanje kvalitete života, zdravlja, smještaja i stanovanja, prehrane, uvjeta školovanja. Aktivnosti obuhvaćaju i druge oblike pomoći koje se po svojoj naravi mogu smatrati humanitarnom. U prijemu i raspodjeli humanitarne pomoći pomažu volonteri, članovi Stranke rada i solidarnosti i suradnici. Nositelji aktivnosti su članovi stranačke Organizacije u zagrebačkoj Gradskoj četvrti Gornja Dubrava, na čelu sa predsjednikom Damirom Oniškom i dopredsjednikom Ilijom Sliškom, dok je koordinatorica za humanitarna pitanja mr. sc. Andreja Marcetić.

Suradnici za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju su Jadranka Milivojević, Zvjezdana Žuglić, Verica Mešić, Avni Osmani, Dražen Huzek, Valentin Đaković, Slavica Mišetić, Neda Kovačević, Dalibor Klečec Presker, Zvonko Rutar, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Dobri Dol i mnogi drugi. Suradnici i koordinatori za Sisačko–moslavačku županiju su predsjednik ŽO Stranke rada i solidarnosti Josip Takač  i predsjednik sisačke GO Stranke Nenad Kljaić, te Semir Orlić, Nurija Kurtić i Igor Krznarević sa suradnicima. Suradnici i koordinatori za Koprivničko–križevačku županiju su brojni pojedinci i udruge. Suradnici i koordinatori u međunarodnim humanitarnim aktivnostima su Enisa Majer, vlč. Marko Vidović, župnik u Rimokatoličkom župnom uredu sv. Josipa u Prijedoru, fra  Ivica Matić, župnik u Sanskom Mostu i upravitelj župe sv. Ante Pustinjaka u Staroj Rijeci, general Željko Šiljeg, te Žana Alpeza, poduzetnica i dobitnica specijalne nagrade Fondacije „Mozaik“ za filantropiju u Bosni i Hercegovini.

Donatori su zagrebačke ustanove Centar za odgoj i obrazovanje „Dubrava“, Centar za autizam, Učenički dom „Maksimir“, Učenički dom „Dora Pejačević“, Dom učenika srednjih škola „Antun Gustav Matoš“, Prehrambeno – tehnološka škola i pojedinci. Ciljna skupina dobrotvorne pomoći su obitelji i pojedinci u potrebi na području GČ Gornja Dubrava, Sisačko–moslavačke i Koprivničko–križevačke županije u Hrvatskoj, te Mostara, Ljubije, Stare Rijeke i Prijedora u BiH.

Najveći broj humanitarnih akcija realiziran je u razdoblju od mjeseca siječnja 2018. do mjeseca ožujka 2019. godine. Donosimo kronologiju najvećih aktivnosti: u siječnju 2018. godine donirano je 80 paketa (igračke, slatkiši) djeci dječjih vrtića Gornje Dubrave i korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava. Slijedila je donacija u novcu u iznosu od 6.000,00 kuna korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, a sredstva su prikupljena tijekom humanitarne božićne prodaje radova učeničkih zadruga na manifestaciji „Djeca djeci“. Igračke, odjeća i obuća donirani su štićenicima Caritasova doma „Bl. Alojzije Stepinac“ u Brezovici, u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. Donacija u igračkama, odjeći i obući uručena je i štićenicima Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju “Sv. Vinko Paulski” u Oborovu, a u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije.

U veljači prošle godine, jednoj obitelji u potrebi u Velikom Svinjičkom, darovane su igračke, odjeća, obuća, posteljina i namještaj, dok je nekoliko obitelji slabijeg imovnog stanja u Gornjoj Dubravi primilo pakete pomoći u kojima su bili vrijedni komadi odjeće, obuće i igračaka.

Tijekom ožujka i travnja, u suradnji sa sisačko-moslavačkom i sisačkom stranačkom organizacijom, uručena je donacija u igračkama, odjeći, obući, posteljini i namještaju u Hrvatskoj Kostajnici i to obiteljima čija je imovina u potpunosti uništena u klizištu,  kada se nakon obilnih kiša odronilo brdo na kojemu su bile njihove kuće i gospodarski objekti. Obitelji u potrebi u GČ Gornja Dubrava također su dobile donaciju u igračkama, odjeći i obući.

 

  • U suradnji s Rimokatoličkim župnim uredom sv. Josipa u Prijedoru i Rimokatoličkim župnim uredom sv. Ante Pustinjaka u Staroj Rijeci, u svibnju, obiteljima slabijeg imovnog stanja u Ljubiji, Staroj Rijeci i Prijedloru uručena je pomoć u namještaju, posteljini, odjeći, obući i igračkama. Posteljinu, odjeću, obuću i igračke dobila je i jedna mnogočlana obitelj u Crncu kod Siska, a u humanitarnoj akciji pomogli su stranački aktivisti Županijske i Gradske organizacije Stranke.

U rujnu je uručena pomoć u igračkama, odjeći, obući i posteljini djetetu bez roditelja i baki koja se o njemu brine. Ovoj maloj obitelji darovano je i 2.000,00 kuna.

Od listopada 2018. do veljače 2019. godine realiziran je veći broj dobrotvornih akcija među kojima se ističe donacija igračaka, odjeće, obuće, posteljine i novca u iznosu od 1.800,00 kuna korisnicima i učenicima Centra za odgoj i obrazovanje „Dubrava“ i Centra za autizam. Učenicima zagrebačkih učeničkih domova „Maksimir“ i „Dora Pejačević“, te Doma učenika srednjih škola “A. G. Matoš“ darovana je obuća. Donaciju u igračkama, odjeći i obući primile su i obitelji u potrebi Gradske četvrti Gornja Dubrava.

U veljači na području Hrvatske Kostajnice samohrana majka i njeno bolesno dojenče dobili su donaciju u namještaju, posteljini, higijenskim potrepštinama, igračkama, odjeći i obući u vrijednosti 6.000,00 kuna. Tom prigodom mladoj ženi uručen je i iznos od 4.000,00 kuna. Ova pomoć pristigla je u suradnji s članovima Stranke iz Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, koji su dostavili pakete s odjećom i obućom i višečlanoj obitelji u Crncu. Paket s odjećom, obućom i igračkama darovan je potrebitim obiteljima Koprivničko–križevačke županije, u suradnji s pojedincima i udrugama. Ni ovaj put nisu zaboravljene obitelji slabijeg materijalnog stanja u Gornjoj Dubravi kojima je Stranka darovala pakete s igračkama, odjećom i obućom.

U suradnji s generalom Šiljegom i gospođom Alpezom u ožujku su donirane igračke, odjeća i obuća obiteljima u potrebi u Mostaru. I potrebite obitelji u Velikom Svinjičkom dobile su odjeću, obuću i igračke za djecu. Donacija u namještaju i posteljini uručena je obiteljima u potrebi Koprivničko–križevačke županije, u suradnji s udrugama i pojedincima. I nekoliko obitelji slabijeg materijalnog statusa u zagrebačkoj četvrti Gornja Dubrava primile su donaciju odjeće, obuće i igračaka.

Isto tako, Organizacija Gradske četvrti Gornja Dubrava BM 365 – Stranke rada i solidarnosti uplatila je 3.340,00 kn za liječenje djevojčice Mile Rončević te 1.800,00 za udrugu Sve za nju.

 

Ukupna vrijednost humanitarne pomoći u razdoblju od početka prošle do kraja ožujka 2019. godine iznosi 96.000,00 kuna.

 

Andreja Marcetić