Rješenje Visokog upravnog suda kojim se onemogućuje primjena obustave mjere roditelj odgojitelj od 1. svibnja ove godine očekivana je. Dogodilo se ono što smo kao Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti u veljači ove godine kroz točku dnevnog reda na 8. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba tražili, a to je da se Odluka o izmjeni odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja stavi van snage. To smo uporno tražili i kroz niz konferencija za novinare i izjava za medije.

Čvrsto stojimo uz korisnike mjere roditelj odgojitelj i sada kad je produžena njihova agonija. Vjerujemo da će Visoki upravni sud odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj proglasiti nezakonitom i time okončati tešku situaciju u koju je zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem dovela 5800 korisnika mjere i još preko 20000 članova njihove uže obitelji.

Pozivamo gradonačelnika Tomaševića da u svjetlu jučerašnjeg Rješenja Visokog upravnog suda još jednom razmotri poruku Stranke rada i solidarnosti i razmisli o problemu koji je izazvao svojom štetnom odlukom.

Napominjemo da time ne osporavamo njegovo pravo na odluku o ukidanju ove mjere za buduće korisnike, iako držimo da ni ta politička odluka nije dobra jer suspendira dobar način na koji lokalna zajednica može dati doprinos izlasku iz teške demografske situacije u kojoj se našla Republika Hrvatska. Naše odlučno protivljenje odnosi se na ukidanje stečenih prava korisnika mjere roditelj odgojitelj.

Novaca za nastavak mjere za njene korisnike ima. Klub Stranke rada i solidarnosti prijedlog izvora financijskih sredstava za nastavak mjere roditelj odgojitelj dao je prigodom rasprave o prijedlogu Proračuna za 2022. godinu. Zato pozivamo gradonačelnika Tomaševića da prekine tvrdokornu farsu koju je sam zakuhao i već na sljedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 28. travnja 2022. predloži Gradskoj skupštini stavljanje van snage nezakonito donesenu Odluku o izmjeni odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Slavko Kojić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti